Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Midsommar med Anundsjöringen

Äntligen kunde Folkdanslaget Anundsjöringen återuppta sin tradition att få dansa under midsommarhelgen, att sprida glädje och sommarkänsla.

Detta är en läsartext.

Spelmän och dansare tar en sista information innan starten. Foto: Charlotta Forslund

Annons

Med pandemin bakom oss och förlusten av vår älskade dansledare Marina Viström har vi i Anundsjöringen ställts inför en stor utmaning. Har vi förmåga eller ens lust att fortsätta att dansa? Svaret på dessa frågor tog form allt eftersom. Gunilla Andersson och Pernilla Sjölund, ”Nillorna” har tagit på sig ledarrollen och ja, glädjen över folk- och gammeldansen finns kvar!

Annons

Dagen före midsommarafton blev det dansuppvisning på äldreboendet i Björna på Hembygdsgården och Sörgården/Myrtengården i Bredbyn. En fin och mycket uppskattad tradition. Danserna som dansades var Stockholmsschottis, Fjärilen, Blomman och Midsommarhambo.

Annons

Intåg med musik till Gammelgården i Myckelgensjö. Foto: Charlotta Forslund

I en hyrd buss åkte vi turnén på midsommarafton, som kördes av självaste ordförande Hans Wikström. Då rullade den musikaliska/dansanta bussen först till Skorped för att därefter fortsätta till Myckelgensjö. Vidare åkte vi till Mellansel och sista uppvisningen som traditionen är, på Hembygdsgården i Bredbyn.

Det var en mycket lyckad dag och många människor gladdes åt musiken och dansen. Det bjöds på fika och hamburgare i de vackra miljöer där midsommarfirandet hölls. Som alla år var Anders och Maja Eriksson ansvarig för musiken och de fick hjälp av flera spelmän den här dagen.

Dans kring midsommarstången till en fin utsikt. Foto: Charlotta Forslund

Spelemännen och dansarna trotsade den stekande solen som var näst intill outhärdlig dessa junidagar, men lyckan att få vara igång igen, fick oss att glömma den rinnande svetten utefter våra ryggar. Efter mat, lekar och trevlig samvaro på logen hos Björn Svensson på kvällen, kändes det som vi har fått tillbaka midsommartraditionerna, som de ska vara.

Charlotta Forslund

Annons

Annons

Till toppen av sidan