Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Psykiatrin hänvisade även mig till kyrkan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Emelie Makrill

Annons

Replik på insändaren ”Psyk hänvisade mig till kyrkan för samtalsterapi” (ÖA 7/7).

Precis som tidigare insändare har psykiatrin i Örnsköldsvik även hänvisat mig till kyrkan för samtalsterapi. Jag läste det i min journal på 1177 och ringde och ifrågasatte hur kyrkan skulle kunna hjälpa mig. Hen som svarade förstod inte heller hur kyrkan skulle kunna hjälpa mig.

Annons

Annons

Kyrkan ska inte ta över psykiatrins ansvar. Det spelar ingen roll om det är långa köer, det är psykiatrins jobb och ansvar oavsett. Om människor hela tiden ska bli hänvisad till kyrkan kommer såväl kyrkan bli överbelastad och sakna resurser, vilket resulterar i en ond spiral där vi inte når framåt.

Jag är säker på att kyrkan kan ge bra stöd till människor i olika kriser. Men vid psykisk ohälsa ska hjälpen ges av psykiatrin. Det är viktigt att psykiatrin tar det ansvaret. Och att politikerna ger psykiatrin chansen med pengar och resurser för att hjälpa våra medmänniskor. Annars går det aldrig. Annars har vi ingen framtid.

Psykisk ohälsa är allvarligt, allt för många lever med det och kämpar dagligen. Vården måste fånga upp och ge behandling. Ingen får blunda för det.

Det är min och din rättighet att få hjälp. Oavsett om vi brutit benet eller lider av psykisk ohälsa.

Ung vuxen

Annons

Annons

Till toppen av sidan