Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Många skratt när Teater Västernorrland kom till Drömme

Drömmebygden i Sidensjö satsar för att vara en levande bygd. Grunden är till stor del Valhallalokalen, IOGT-NTO föreningen och Drömmebygdens intresseförening. En levande bygd bör satsa på kultur och lördag den 2 juli var det dags för Teater Västernorrland att besöka Drömme med föreställningen Det stora 50-års kalaset.

Detta är en läsartext.

Ensemblen Gisela Nilsson, Jens Wieseblad Nilsson, Ingmar Virta, Sofia Andersson och Mira Andersson presenterar teaterns alla föreställningar i en rapsodi. I bakgrunden musikerna Sara Frideholm, Alice Thorsell och Fanny Rapp. Foto: Bertil Westin

Annons

Arrangör var Drömme IOGT-NTO och NBV. Spelplats var gårdsplanen utanför Valhalla. Ett arrangemang av detta slag är mycket mer än själva föreställningen. Det innebär mycket planerings- och förberedelsearbete.

Redan fyra och en halv timme innan föreställningen anlände teaterns tekniker. Tillsammans med de ideella från byn skulle scenvagnen på plats, många sladdar skulle dras och all rekvisita skulle också placeras. Föreställningen kvällen innan hade inneburit mycket regn så scenkläderna fick spridas i hela lokalen för att torkas.

Annons

Kökspersonalen kom för att förbereda fika, det är viktigt att förtäring ingår säger köksansvariga Ulla Thelin. Vi behöver något i magen och det skapar tillfälle till samtal.

Skådespelarna anländer och utrycker förtjusning över den vackra bygden. En timme innan föreställningen börjar publiken anlända, bärande på sina stolar. Totalt blir vi drygt 120 personer denna eftermiddag. En besökare frågar, ”Hur kan ni vara så billiga på entrén”. Svaret är Arrangörslyftet och det ideella arbetet. Arrangörslyftet är ett stöd som finansieras av regionen och kommunerna och administreras av Riksteatern Västernorrland. Här kan vi småplatsarrangörer söka bidrag, som är mycket värdefullt.

Annons

Publiken sitter bänkade framför Valhallalokalen. Foto: Bertil Westin

Föreställningen kan börja och innehåller mycket sång och musik och en tillbakablick på de 50 åren som Teater Västernorrland har verkat. Ett återkommande inslag är familjen Västernorrlund som vi får möta varje decennium. Här är det många igenkännande när det gäller den tekniska utvecklingen, mode, vilka sporter är det som gäller för familjens ungdomar och vilka maträtter är mest inne. Det hinner hända mycket på 70 år.

Publiken njuter av föreställningen och 2,5 timme går fort. Många skratt hos publiken belönas med varma applåder och en flaska godtemplardricka till alla i ensemblen i stället för blommor. Vi får många lovord av såväl skådespelare, tekniker som producent vilket är roligt som arrangör.

Annons

Efter föreställningen är diskning, ”rivning av scen” och annat som skall göras. Totalt 8½ timme med 12 personer från teatern och 16 ideella från Drömme. Det är roligt att jobba ideellt när man är många och såväl publik som ensemble är nöjda.

Olle Häggström

Annons

Annons

Till toppen av sidan