Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
PRO ordnade resa norrut

Vår reseledare Lage Dahlqvist hälsade oss välkomna, och berättade i korthet vad vi kunde se fram emot de kommande tre dagarna.

Detta är en läsartext.

Hilda Lindström hälsade oss välkommen till Ricklundsgården. Foto: Inge Österlund

Annons

Första stoppet blev lunch på Bergmans Fisk och Vilt. Kocken Per Ekbäck bjöd oss på en lunch som inte gick av för hackor.

Vi gjorde ett kort stopp vid Trappstegsforsen som ligger 5 kilometer söder om Saxnäs. Där fanns det tid till fotografering och beundra vattnets väg både på bredden och över klipporna.

Framme i Saxnäs besökte vi Ricklundsgården där guiden Hilda Lindström berättade att första ateljén som gjordes klar var Italienska Villan som fortfarande hyrs ut till konstnärer.

Efter att paret skilt sig fortsatte Emma Ricklund ensam att driva gården.

En sann upplevelse var att vandra genom alla vackra rum som är bevarat precis som hon lämnade dem. Där kunde man verkligen se vilken driftig och kunnig kvinna hon var.

Annons

Efter en intensiv och givande första dag var det skönt att ta in på Saxnäsgården för middag och förhoppningsvis en god natts välbehövlig sömn.

Annons

Trion som såg till att vi trivdes och fick rikligt med information. Foto: Inge Österlund

Efter frukost åkte vi den berömda Vildmarksvägen. Tyvärr satte naturen stopp för oss att se de höga plogkanter som det brukar bli när vägen öppnas i början av juni. Regnet som fallit före vårt besök satte stopp. Men vilka vyer naturen bjöd på.

När vi kom fram till Fatmomakke kyrkstad med anor från 1700-talet stod dagens guide Elsy Westerlund och väntade. Hon började med att berätta att vi var andra gruppen som kom på besöken sedan de öppnat för säsongen. Efter en rundvandring runt kyrkstaden besökte vi Lapplisas kåta. Hon blev mest känd för sin tolkning av barnatro.

Man brukar säga att tiden går fort när man har trevligt. Ett stort tack till Elsy för hennes kunniga och inspirerande rundvandring.

Trappstegsforsen var en imponerande syn. Foto: Inge Österlund

Dagens lunch serverades i Norgefarargården med anor från 1860-talet. Tyvärr kunde inte alla få plats samtidigt. Kall och blåsig blev väntan på köttsoppan.

Annons

Sista dagen började med ett besök av Beppe Wolgers Museum. Tyvärr var tiden allt för knapp för ett längre besök. Bussen vände nu hemåt med ett avbrott för lunch på hotell Hallstaberget. Vilken utsikt över min gamla lumparstad Sollefteå.

Tack PRO Kultur som i samarbete med PRO Domsjö och PRO Örnsköldsvik fixat en fantastisk resa.

Vad vore en bussresa utan chaffis, tack Ulf. Vad vore en resa utan reseledare, tack Lage som med sin bisittare CG Forsgren berättade om platser vi passerade, tack CG.

Inge Österlund

Annons

Annons

Till toppen av sidan