Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Lupinerna kommer att segra

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lupiner är de livskraftiga vinnarna. Återföds jag som en blomma vill jag bli en lupin. En ögongodis som förkommer i ett antal vackra färgvariationer. Skönheten är dock bedräglig och ett odjur döljer sig bakom den fagra fasaden. Trädgårdsälskare importerade aningslöst dem från Amerika. De blir närmast osannolik många och äntligen en växt som utan svårigheter kan gro och föröka sig, tyckte köparna. De blev som kaninerna som infördes till Australien. De sprids hejdlöst. Det blev för mycket.

Bild: Gunnar Stattin

De rymmer från rabatter och trädgårdar till magra och grusiga marker längs vägrenar, skogsbilvägar och banvallar . De lyser upp och ger dem en bård av närmast exotisk blomprakt. De sprids lätt. De tåliga och väldoftande blommorna är bra för fjärilar och humlor . Fåglar och småkryp trivs också i dess närhet. Eftersom de är kvävefixerande gör de att marken blir bördigare. De binder jord och förhindrar erosion. Den invasiva tar över inhemska mindre näringstörstande och anspråkslösa växter. Blå blyga violer och midsommarblomster får vika undan även om gula smörblommor och prästkragar tar upp kampen.

Annons

Annons

Att jag skulle fylla genomskinliga sopsäckar med uppryckta lupiner och därmed göra en heroisk insats för den biologiska mångfalden känns fåfängt. Att gå en studiecirkel för hur man bäst ska bekämpa dessa blomsterlivets värstingar likaså. Det är redan för sent. Att likt riddaren av den sorgliga skepnaden gå till förintelsekrig mot de livskraftiga krabaterna är dömt att misslyckas. Människan får skylla sig själv

Gräver upp lupiner.

Bild: Jan Wijk

Möjligen kan du hålla dem borta från den egna tomten , längs vägar i närheten och i naturvårdsområden. Glädjas åt det allt större antalet genomskinliga plastsäckar med lupinrester som samlats in. Men samla in på samma plats året därefter.

Miva, länstyrelser, naturvårdsverk, fältbiologer , trafikverk och välmenade blomstervänner må patriotiskt ägna sig åt blomsterrasism och utrotningskampanjer, medan vägarbeten, fiberdragning, röjaggregat, dikning, förbereder nästa invasion.

Maskiner som kapar vägrenens blomsterprakt hjälper till med spridningen. Till och med infekterad jord är en av bovarna i dramat. Vilken entreprenör spolar rent innan arbete på lupinfria områden fortsätter? Till och med fordon kan sprida fröna.

Kostnaden för massutrotning blir gigantiska. Den vite mannans fotspår i Amerika (groblad) har sin motsvarighet i lupiner i Sverige. Blomsterälskarnas import har tagit över. Skönheten har förblindat.

Annons

Ock så länge blommorna inte står på någon svart lista är myndigheternas ansträngningar utan poäng. Mor Anna kan köpa frön och blommor i blomsterhandeln och aningslöst glädjas över att äntligen lyckas bra med en plantering. Du kommer aldrig att besegra de livskraftiga lupinerna; en slutgiltig lösning finns inte. Lupinerna kommer att segra. Återstår att acceptera blomsterexplosionen. Du kanske hör till den del av befolkningen som gillar växten. Så tillåt dig att förundras av deras fenomenala livskraft och skönhet. Länstyrelser kan sedan heroiskt ge sig i kast med jätteloka och parkslide. Det finns att göra.

Leif Vestin

Annons

Annons

Till toppen av sidan