Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Biskopen: ”Naturen och livet växer i styrka när vi håller samman”

Detta är en läsartext.

Annons

För ett par veckor sedan firades Sveriges nationaldag. I sitt tal på nationaldagen talade vår kung om hur den svenska flaggan symboliserar de värden som bär landet: demokrati, alla människors lika värde, frihet och fred. Flaggans färg, de samma som den ukrainska, påminner oss i år ännu mer om vikten av att vara tacksamma för det som byggt och format vårt land.

Annons

När vi återigen får njuta av vår svenska sommar kan vi påminna varandra om att inga av dessa värden är självklara naturlagar. Saknar vi medvetenheten och kunskapen om det, är jag rädd för att vi också tappar den samhörighet vi behöver för att orka försvara och stå upp för dem.

Annons

Vi behöver alla kämpa för att behålla och bevara vår frihet och demokrati och det kan ingen av oss göra på egen hand. Vi hör ihop och är lika beroende av varandra som naturen av sitt biologiska system och kretslopp. Liksom den behöver skyddas från missbruk och förstörelse för att kunna ge oss syre att andas, mat på bordet och vackra omgivningar, behöver de goda krafter som håller samman vårt samhälle skyddas och bevaras. Allt hänger samman.

Även detta symboliserar vår flagga. Det blå: syret, luften och den skyddande himlakupan. Det gula: solens ljus och värme, växten och skörden. Korset: den öppna famnen som med utsträckta armar manar till sammanhållning och påminner om den skaparkraft som finns i oss. Naturen och livet växer i styrka när vi samverkar och håller samman.

Låt oss påminnas om det nu i midsommartid när de svenska flaggorna åter vajar i sommarsverige. Ensam är aldrig stark, vi lever alla under samma himmel. Eller som Beppe Wolgers skrivit i sin underbara sång ”Mitt eget land”:

Man säjer, att ensam är fri, den frie lär vara den starke.

Men du och jag blir ändå vi, och jorden får blommande marker

Jag vet jag har liksom du någon plats på jorden, som jag kallar mitt eget land,

Annons

det är svårt att få tag på orden, men du vet, hur det känns ibland,

Annons

när man känner att allt är nära, och att allt finns en mening i.

Ska det vara så svårt att lära, det att mänskor – det är vi…

Med önskan om en välsignad sommar,

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

Annons

Annons

Till toppen av sidan