Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
Politiker, lär er mer om Sörliden!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lekande barn på Sörliden.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Varje dag ser och hör jag världen leka och skratta i Trippeltrixparken ovanför Sörlidenskolan. Den mångfalden är det vackraste jag vet i Örnsköldsvik, även om jag räknar Gula leden och utsikten från Varvsberget.

När barnen kommer från skolan över gräset mot Sörbyvägen, kan jag ibland stå på min balkong och bli rörd till tårar. Tänk att de där vackra framtidsbarnen, planetens hopp, har kommit till mitt lilla hörn av jorden. Vilken rikedom!

Annons

Annons

Jag tillhör en krympande minoritet åldrande européer. Min sort är utgående. Deras är på tillväxt. De är världens framtid. Och jag känner värme och tacksamhet.

Sörlidenskolan har ca 275 elever som talar uppemot 30 olika språk. Arabiska är det största språket följt av svenska. Ca 70 procent av eleverna har annat modersmål än svenska.

Varje skoldag blandas Sörlidens barn med bussade elever från andra områden i stan. Skolan har fritidsgård, kontakt med idrottsföreningar och samarbete med integrationens eldsjälar i Sörliden-Valla Samverkansförening.

Vi som bor i Sörliden ser resultatet av skolans hårda arbete. Barnen är våra föredömen i integration. För dem är gränslösheten självklar från förskolan och vidare i livet.

Det gäller mellan gammelsvenska och nysvenska barn. Men också mellan afghaner, syrier, eritreaner, etiopier, somalier med flera kulturer. Vilket inte är mindre viktigt.

På allehanda.se läser jag i en insändare den 8 juni: "Broskolan är antagligen den skola i Örnsköldsvik som mest bidrar till integration av samtliga skolor i kommunen."

Ett överraskande påstående.

Ulf-Åke Oldenborg och Per Sundin från Kristdemokraterna tror att Sörlidenskolan bidrar mindre till integration i Ö-vik än Broskolan.

Annons

Vilken kunskap om Sörlidenskolan och Sörliden är det som ger Oldenborg och Sundin underlag för den slutsatsen?

Annons

Argumentera gärna för friskolor, men gör det med fakta som grund.

Det är respekt för väljare och demokrati. Det är respekt för lärare och elever i Sörlidenskolan. Det är respekt för alla i Sörliden, som varje dag bidrar till Ö-viks integration med sina liv.

Få av Ö-viks politiker bor i Sörliden. Det är en svaghet när integration debatteras.

Arne Bengtsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan