Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
Friskolor gör inte kommunens skolresultat bättre!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Broskolan är en av Ö-viks frikskolor.

Bild: Torbjörn Berlin

Annons

Den 8 juni fanns en insändare av kristdemokraterna Ulf-Åke Oldenborg samt Per Sundin. Ni skriver ”De kommunala skolorna i Örnsköldsvik tillhörde i slutet på 1900-talet de absolut främsta i landet.” Jag undrar vad ni bygger det påståendet på?

Annons

Om vi ändå godtar det påståendet så för det oss över till nästa fråga. Vilka fristående grundskolor fanns ens på 1900-talet i Örnsköldsvik? Som jag minns det var det mindre enheter som till exempel Västanåskolan vars elevantal var försumbart i förhållande till kommunens totala elevantal. Broskolan som ni för fram som ett föredöme existerade inte då. Det är väl i så fall ett belägg för att skolan fungerade bättre i Örnsköldsvik på 1900-talet när det inte fanns någon stor grundskola som var friskola i kommunen, eller hur?

Annons

Något som det finns belägg för är att de svenska skolorna hade högre likvärdighet och nådde bättre resultat när staten hade huvudansvaret för skolan fram till 1991. Varför föreslår inte Kristdemokraterna ett statligt huvudmannaskap? Ni skriver att konkurrens mellan skolformerna gör skolorna bättre. I så fall borde väl en välfungerande statlig skola som kan driva konkurrensen mot friskolorna vara bättre än en enskild kommun. Vad tycker ni om det?

Jan

Annons

Annons

Till toppen av sidan