Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2018

Insändare
L: Digital vård när du vill och fysisk när det behövs

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Privat

Annons

En äldre vän berättar hur nöjd hon är med vården. Äntligen har hon fått en fast läkare som förstår hennes problem. Efter en stund kommer det fram att hon aldrig träffat läkaren fysiskt utan via en länk och telefon.

I pandemin såg vi hur digitala lösningar tog fart, hela samhället genomgick en digital omvandling. Men det gör också att förväntningarna på vården aldrig varit så stor som nu. Möjligheterna att radikalt förändra, utveckla nya arbetssätt att möta vården är större än någonsin.

Vi som politiker eftersträvar är att befolkningen ska få vård här och nu! Och den närmaste vården är ju den digitala vården! Kan vi se till att digitalvård kan få blir den där tryggheten som inte alltid behöver vara på en fysisk plats, då skapas helt nya möjligheter till kontinuitet. Att få träffa din doktor enkelt hemma, ja då spelar det inte någon roll om din doktor sitter i Spanien. Appar och modern teknik gör det möjlighet att få rätt stöd för dej just när du behöver det.

Annons

Annons

Från och med den 1 juni kan du äntligen chatta med din hälsocentral i hela länet, antingen via appen Min vård Västernorrland eller via 1177. Det underlättar för många, särskilt om man har långt till vården eller befinner sig i sommarstugan eller på resa. Tänk att även då kunna få vård av min vårdcentral som kan min sjukdomshistoria. Till skillnad från nationella vård-appar där besöket inte registreras i min journal på vårdcentralen.

Digitala vårdtjänster ska naturligtvis vara användarvänliga och tillgängliga för de invånare som behöver, oavsett om man har teknikvana eller förmåga. Men alla ska inte och behöver inte vara digitala. Digitalt när man vill och fysiskt när det behövs, tycker vi är ett bra måtto. Digital vård frigör också besökstider på vårdcentralen

Vi vill att Patienten ska ges förutsättningar att påverka sin egen vård. När vården ställs om för att vara tillgänglig både digital och fysisk då kommer man att kunna skräddarsy, behovs- och individanpassa vården utifrån människors olika behov. Den digifysiska vården kan också erbjuda både nya och fler kontaktvägar till olika vårdgivare och även ett helt nytt vårdutbud.

För att vården ska bli så bra som möjligt ska vi alltid ställa oss frågan hur kan vi bäst nyttja tekniken för att möta medborgarna olika behov av vård; snabbare, smartare, effektivare och som därmed kan ge en lägre vårdkostnad?

Annons

Målet för oss Liberaler är att få en Hälso- och sjukvård som kan leva upp till människors förväntningar. En vård med hög kvalitet, som är tillgänglig på det sätt som bäst passar enskilda patienters behov, och som är anpassad efter deras förmågor och egna önskemål.

Ingeborg Wiksten L ordf Vårdvalsutskottet

Camilla Nilsson L v. ordf Hälso- och sjukvårdsnämnden

Med Digital vård kan man möta sin egen vårdcentral, som kan min sjukdomshistoria, även om man är i sommarstugan eller på resande fot.

Annons

Annons

Till toppen av sidan