Annons

Annons

Annons

Annons

Personalkris inom omsorgen

Insändare
Äldreomsorgen bortprioriteras

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Jag har denna vår gått en utbildning inom demensvård i Örnsköldsviks kommunhus Kronan. Det var första gången jag var där. Jag reagerade direkt på de sköna och mjuka mattorna som låg på golven. Även på platserna att kunna sitta och ta en fika. Bord och soffor med höga ljuddämpande, välvda väggar runt om.

Vid den första kafferasten satte jag mig där. Det var en otroligt behaglig känsla att kunna sitta och samtala utan störande ljud! Under de två utbildningsdagarna satt jag i ergonomiska stolar och självklart var ventilationen mycket god!

När utbildningen avslutats började jag reflektera över vad jag fått uppleva av komfort och välmående i Kronans lokaler: Jag har gått en utbildning som handlar om hur jag på bästa sätt ska kunna bemöta och hjälpa en person med Demenssjukdom.

Annons

Behövs det hjälpmedel? Kan miljöanpassning vara nödvändig? Hur använder jag min tid i olika åtgärder?

Annons

Hjälpmedel för demensvård finns, om det finns pengar. Miljöanpassning kan åtgärdas, om det finns pengar. Tid finns, om det anställs mer personal, om det finns pengar.

I flera av kommunens demens-, vård- och omsorgsboenden jobbar vi i lokaler med bland annat: utslitna golv, omoderna tapeter och möbler. Med undermålig ventilation och utan inbyggd AC, utan ljuddämpande utrymmen och utan markiser.

Kontrasterna mellan att ha Kronan som arbetsplats och äldrevårdens lokaler är enorma! Hur kan detta vara möjligt? Vi har ju samma arbetsgivare!

I väntan på upprustade lokaler, mer personal, högre löner och bättre arbetstider håller vårt tålamod på att ta slut!

Vem ska ta hand om er som jobbar på Kronan den dagen ni själva behöver flytta till ett äldreboende?

Då kanske många av oss har lämnat äldreomsorgen. Tålamodet tog slut och vi bytte yrke.

Fråga er själva: Hur vill jag tillbringa mina sista dagar i livet?

Många av de som varit med och byggt upp vår välfärd bor i dag på ett äldreboende. De kan inte ifrågasätta och påverka sin vardag eller hur de vill bo. För de har oftast inte förmågan och kraften kvar.

De får vackert finna sig i att de bor i en bortprioriterad verksamhet!

Ni som jobbar i Kronans lokaler: städar ni själva era kontor, golv, toaletter, matsal, förråd, trapphus, gemensamhetsutrymmen, omklädningsrum, putsa fönster med mera? Äldreomsorgens personal gör det! Så numera är min titel: undersköterska/lokalvårdare.

Annons

Annons

Det blev jag utan möjlighet att välja och utan utbildning i lokalvård. Under våren fick vi en anpassad elcykel. Kom ut till oss och skjutsa några boende. Använd er friskvårdstimme!

Jag har tyvärr så svårt att hinna och förresten lyckas jag aldrig ta ut min friskvårdstimme. Om ni inte hinner, kan ni säga JA till de volontärer som står beredda att ge av sin tid i äldreomsorgen. De cyklar säkert gärna.

Till sist vill jag applådera för och hylla den fantastiska personalen inom äldreomsorgen! Och ni, hälsa till alla de boende: Ni är hjältarna!

Undersköterska med Samvetsstress

Annons

Annons

Till toppen av sidan