Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
RPG i Örnsköldsvik gjorde resa till Nordmaling

RPG i Örnsköldsvik gjorde en resa i buss med 48 pensionärer i tisdags. Vädret var det bästa så det var dukat för en lyckad dag. Och det blev det.

Detta är en läsartext.

Mona Prestele.

Annons

Ett första stopp gjorde man i en liten by i Nordmaling som heter Hörnsjö. Där finns Presteles visningsträdgård. Den är anlagd av Mona Prestele, som är född i Tyskland Frankfurt, där hon studerade landskapsarkitektur och landskapsplanering. Emellertid kände hon stor dragning till Sverige och Norrland, där hon landade i nämnda by och planerade en visningsträdgård.

Här finns blommor av skilda slag, även blomkrukor i rostat stål och dekorationer. Och här finns café, så gästerna kan få sig ett gott fika, med stenugnsbakat bröd med ost och marmelad.

Caférörelse hade hon tidigare i Olofsfors bruk. Logi kan man även få vid behov. Mycket trevligt att få sitta vid dukade småbord i trädgården som vi fick göra. Mona Prestele berättade livfullt om sitt livsverk som hon brinner för.

Annons

Nästa besök var Olofsfors bruk som uppfördes 1762 av en John Jennings. Han lät vid Leduåns mynning uppföra en masugn och en stångjärnshammare. Järnmalm transporterades via båt från järngruvor i Bergslagen och hettades upp i Masugnen till 800 grader så järnet blev renat från slagg, samt blev mjukare för bearbetning för tillverkning av stångjärn och tysksmide, så kallat vallonsmide där man gjorde grova kedjor med ögla vid ögla. Även hammare, verktyg och spik. Masugnen eldades med kol som framställdes i en mila. En omgång i kolmila kunde ta 120 dar att framställa, men gick åt på 2 dar i masugnen.

Annons

De flesta av arbetarna kom från Bergslagen, walloner. En arbetares levnadsålder var cirka 45 år. Ingen av de tre vd-arna som ägde bruket bodde i Olofsfors, utan i Stockholm. En disponent blev bygden trogen i 30 år och såg till att barnen fick gå i skola, till och med före 1942. Våra guider här var Åsa Lindström och Ove Häggström.

Inte långt härifrån ligger hotell Levar som uppfördes 1635. Där vår grupp åt lunch. Man har till och med ett diplom från att ha redigerat en Nobellunch.

RPG-gruppen samlad vid Nordmalings kyrka.

Och sist landade vi i Nordmalings kyrka och museum. Kyrkan uppfördes 1480 och museet startade upp 1992. Jo, Nordmalingborna vårdar verkligen sin kyrka. I gamla föremål som Triumfkrucifixet från 1400-talet, i medeltida altarskåp, i änglaskulpturer från 1700 mm.

Här i kyrkan hade gruppen en sångstund som leddes av Åke Nilsson med gitarr. Två kvinnliga guider vägledde oss också här.

De två som stått för planeringen av dagen fick ett särskilt tack Maine Svensson och Barbro Bonnedal.

Åke Nilsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan