Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
KD: Vi vill bli bäst på landsbygd igen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Viktor Holmström

Annons

Örnsköldsviks kommun är en landsbygdskommun och på senare tid har landsbygden fått mediautrymme även på riksnivå. Det förändrade kostnadsläget med högre bränsle-, spannmåls- och energipriser överlag har gett en dyrare matkasse och högre levnadskostnad. Inflation och räntor är på väg upp och reallöneutvecklingen har avstannat. Ukrainakriget har satt fokus på vårt importberoende och graden av självhushållning. Detta har satt landsbygden i centrum.

Örnsköldsviks kommun är samtidigt en glesbygdskommun. De geografiska avstånden förstärker ytterligare effekterna av dessa förändringar. Den redundans som finns på större orter saknas och sårbarheten är påtaglig. När macken i Solberg stänger på grund av nya bestämmelser påverkas hela området och levnadsmönster förändras. I samma stund börjar lanthandeln kalkylera på risker för minskad handel och familjer funderar på hur man löser logistiken. Och miljöbelastningen ökar.

Annons

Annons

Även centralorten Örnsköldsvik lever under landsbygdens utmaningar. Vad händer när musikaffären läggs ned? Vad händer om sjukhuset läggs ned? Örnsköldsvik kämpar för att få behålla sina invånare mot snabbt växande högskole- och universitetsstäder, som i sin tur kämpar mot dragningskraften hos storstäderna.

Örnsköldsvik ska inte följa de större städernas exempel för tillväxt genom centralisering. Sveriges kommuner och regioner klassificerar Örnsköldsviks kommun som “mindre stad/tätort”. Men Örnsköldsviks kommun är Örnsköldsvik, Bjästa, Husum, Bredbyn, Köpmanholmen, Mellansel, Björna, Sidensjö, Billsta, Åmynnet, Moliden, Gideå, Långviksmon och Gottne – med omnejder. Vi behöver bryta mönstret och skapa möjligheter att bo kvar och flytta till alla delar i kommunen.

När Kramfors kommun beslutade att lägga ned Docksta grundskola fick Dockstaborna nog. De köpte lokalerna, startade en friskola och byggde ut så att lokalerna blev ändamålsenliga. Dockstaborna ansåg att skolan var nödvändig för byn och man fick se till att ordna det på egen hand. I vår egen kommun har Gottne Byskola och Västanåskolan liknande bakgrund och haft verksamhet i tio respektive 15 år. Det är denna kunskap, kämpaglöd och handlingskraft vi ska ta tillvara!

Vi vill kämpa för en levande landsbygd. Det går inte att lyfta ut en enskild fråga och göra en förändring utan att det påverkar helheten. Vi föds på landsbygden av en anledning. Vi flyttar till landsbygden av en anledning. Det är lokal kunskap, kämpaglöd och handlingskraft som behövs för att satsningar ska hamna rätt.

Annons

Annons

För att släppa kraften fri vill vi prioritera och driva; heltäckande fiber- och/eller mobilnät, laddinfrastruktur för elfordon, god hastighetsstandard på landsvägar med färre privata påfarter, räddningsvägar längs E4 för LGF-trafik och cykelturism, färre obevakade järnvägsövergångar och en riktig förbifart E4 Örnsköldsvik.

Infrastruktur, grundläggande service och verksamheter ska finnas i hela Örnsköldsviks kommun. Vi vill bli bäst på landsbygd igen!

Med hjärta för Örnsköldsviks kommun

Jerker Rudin, Kristdemokraterna Örnsköldsvik

Till toppen av sidan