Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Världen kom till Öden

Världen kom till lilla Öden, i kväll.

Så sammanfattade Anki Berg det stopp som FN-föreningen gjorde i den nordliga Grundsundabyn Öden på vandringen mot Umeå.

Detta är en läsartext.

Efter sex kilometer gjordes en kort paus i Bonäset. Från vänster Håkan Lindgren, Gunilla Lindblom som bjöd på förfriskning, Maj Jonsson, Monika Sundlöf, Marianne Lundström och Sten Ove Sundlöf. Foto: Sven Lindblom

Annons

En vandring som startade efter en appell på Stora torget i Örnsköldsvik lördag den 11 juni med sju deltagare. Sedan glesnade det i leden alltmer och den ende som med säkerhet kommer att gå i mål i Umeå fredag den 17 juni är Sten-Ove Sundlöf. Han har stor erfarenhet av att vandra i olika länder och har gjort det till en filosofi och livsstil.

Syftet med vandringen är att samla in pengar till projektet Flicka i världen. Vid stoppet i Öden berättade han för ett tiotal personer som Anki Berg bjudit till sitt tunnbrödsbageri. att cirka fyra miljoner kvinnor könsstympas varje år i Etiopien trots att det numera är förbjudet i lag.

Annons

Annons

FN-föreningens ordförande Håkan Lindgren berättade att det finns cirka 200 miljoner kvinnor i världen som lever sina liv som könsstympade med alla de problem detta innebär för samliv, urinvägar och barnafödande. Många dör också av ingreppen som utförs på flickor mellan noll och 15 år. I Somaliland utförs ingreppen på 98 procent av alla flickor trots att det även där är förbjudet i lag,

Anki Berg tog emot vid sitt tunnbrödsbageri I Öden andra dagen på vandringen mot Umeå. Här ses färdledaren Sten-Ove Sundlöf och föreningens ordförandes Håkan Lindgren.

FN är en världsomspännande fredsrörelse och avdelningen i Örnsköldsvik har ett 80-tal medlemmar och har ökat en hel del senaste året. Avdelningen är en av de mest aktiva i hela landet. Håkan Lindgren är reservofficer och har tjänstgjort i bland annat Afghanistan.

Han berättade bland annat att Ryssland är en stor bromskloss med vetorätt i sin egenskap av ständig medlem i FN:s säkerhetsråd. Därför har det inte gått att uppnå ett enigt uttalande om att stoppa Rysslands anfallskrig på Ukraina. I FN:s generalförsamling har däremot 144 länder fördömt kriget som som olagligt och ett brott mot FN:s staga. Endast fem länder röstade nej. Det var Belarus och Nordkorea och tre andra diktaturer.

Annons

Vid stoppet i Öden bjöd Anki Berg på all förtäring och rekommenderade besökarna att i stället swisha så mycket pengar som möjligt på Sten-Ove Sundlöfs konto för insamlingen Flicka i FN:s regi. Swishnumret är 070-5677244.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan