Annons

Annons

Annons

Krisen i Region Västernorrland

Insändare
Avveckling av administratörer kan bli dyrt i längden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Har suttit och sorterat papper och hittar då en kartong med samlade artiklar, utredningar med mera från 80-talet och framåt och slås då att just ingenting är förändrat vad gäller gruppen medicinska sekreterare. En grupp som oftast räknas in bland administratörer, men vid senaste förteckningen i tidningen faktiskt benämndes som både administratörer och vårdpersonal.

Annons

Redan när jag utbildades i Umeå på tidigt 60-tal sade alla, läraren i yrkeskunskap och de läkare och docenter som utbildade oss i fysiologi, anatomi, sjukdomslära och språk (latin, tyska, engelska och svenska) att kom ihåg att Ni är vårdpersonal.

Annons

Bild: TT

Jag har arbetat med många insiktsfulla och uppskattande läkare och andra men under alla mina yrkesverksamma år upplevde jag tyvärr att vi räknades som administratörer som man kunde avveckla när som helst. Lönen var därefter och själv hade jag vid pensioneringen efter ett helt arbetsliv kommit upp i den fantastiska lönen av drygt 18 000 kronor. Pensionen blev naturligtvis därefter.

Jag har själv suttit i arbetsgrupper på Sveriges Kommuner och regioner och andra instanser där man betonat vikten av vårt arbete och hur mycket som skulle kunna göras annorlunda. Förändring av utbildning med mera. Men när jag nu följer debatten om administrationens vara eller inte, om vad som tynger både läkares och sjuksköterskors vardag, så blir jag rädd för att att denna viktiga yrkesgrupp återigen liksom vid Mantecs härjningar tillsammans med undersköterskorna blir de som får gå hem för att man"ska få fler händer i vården". Om dessa händer i stället för att vårda städar, serverar mat, kör patientsängar, jobbar med administrativa arbetsuppgifter så blir inte de vårdande händerna fler. Om läkarna i stället för att vårda patienter begravs i administration blir köerna inte kortare.

Annons

Annons

Bland de sparade förslagen till utbildning finns mycket avancerad utbildning som skulle kunna göra stor skillnad. Tyvärr har det i stället blivit enklare utbildningar med lägre intagningskrav, vilket ju inte höjer statusen på yrket.

F d medicinsk sekreterare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan