Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Sol och glädje vid nationaldagsfirandet på Ödbergska gården

Klockan 10.50 brakade ett par stridsflyg från Luleå flygflottilj över Örnsköldsvik, just när gäster började strömma till för att fira nationaldagen på stadens hembygdsgård, Ödbergska gården.

Detta är en läsartext.

Nationadagsfirandet vid Ödbergska gården lockade över 200 personer.

Annons

Gäster kom gående med stavar, med rullator, med bil och cykel. Den blågula flaggan var hissad och hembygdsgården med utescen var prydd med fasadflaggor. Nere i bagarstugan arbetade styrelsens Barbro och Märta febrilt med att skapa de utlovade nationaldagsbakelserna. Ann Britt hade torkat av alla utemöbler. Serveringsborden var dukade och kaffebryggarna puttrade. Allt var förberett för några timmars samkväm för sång och glädje att efter ett par års stiltje åter få samlas till nationaldagsfirande. Vädret var också på sitt allra bästa humör.

Annons

Annons

Sitrus Aretursson och Edit Westberg från kulturskolan underhöll, tillsammans med 92-årige durspelaren Gösta Johansson.

På utescenen hade ett par härliga elever från kulturskolan, Sitrus Aretursson och Edit Westberg, tagit plats för att under ett par timmar bjuda på framträdanden i sång och musik. De inledde med att bjuda in alla att tillsammans sjunga vår nationalsång, varpå de bjöd på ett ungdomligt program, som uppskattades och applåderades.

Avslutningsvis samlades alla för att ge uttryck för vår hembygd Örnsköldsvik med att sjunga Gunnar Sjöbergs hembygdsvisa som omfamnar hela vår kommun. Spelmannen och durspelaren, 92-årige Gösta Johansson, som med sitt durspel gav extra stuns och krydda åt hembygdsvisan och ungdomarna Edit och Sitra.

Många villa smaka en nationaldagsbakelse.

Diktarkändisen Per Erik Westberg gav prov på ett par dikter till ära för pingsten och nationaldagen innan dagen avslutades med nationalsången .

Sammanfattningsvis blev nationaldagen en riktig festdag på tätortens hembygdsgård som samlade dryga 200 sommar- och festglada nationaldagsfirare, som gjorde slut på det stora lagret av nationaldagsbakelser. MEN det var endast en av alla, kände Bojan Sjölund (Acke och Bojan) som var klädd i hembygdsdräkt. Hon bar sin Arnäsdräkt som hembygdsprofilen Eivor Persson hade sytt.

Annons

Göte Nordmar

Bojan Sjölund var klädd i hembygdsdräkt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan