Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Hemlig resa med Ö-viks lärarseniorer

Den 1/6 klockan 8.00 stod Abrahams buss vid Hägglunds Arena väntande i regnet och var skyltad: HEMLIG RESA.

Detta är en läsartext.

38 lärarseniorer var med på den hemliga resan.

Annons

38 lärarseniorer från Örnsköldsviks lärarförbund klev ombord och en resa i vårt vackra landskap tog sin början.

Vi reste västerut på sandåsar efter inlandsisen, genom barrskogar och byar i försommargrönska. Anita Harning läste dikter som påminde oss om att ta vara på tiden och dagen och den kommande sommaren.

Gösta Johansson förstärkte med musik på sitt handklaver. Vi sökte oss fram i för oss alla okänd terräng till Forsås rökeri och chark, där några fick möjlighet att handla. Resans andra stopp med buffélunch blev det vid vackra Solens Hus med släktforskningsarkivet i Ramsele. Där fick vi guidning av Karin Jonsson som berättade om byggnaden där arkitekterna tagit de fyra elementen jord, luft, eld och vatten i beaktande.

Annons

Annons

I föreläsning/filmvisningsssalen satt vi i skinnfåtöljer med en vidunderlig utsikt över niplandskapet, med den gamla kyrkan med klockstapel och prästgård i dalen vid Faxälven. Släktforskningens Mecka är här i Ramsele! Detta berättade Rolf Sahlberg från Ramseles släktforskarförening med eftertryck. Här finner man det som inte står att finna någon annanstans.

Forskning pågår inom olika områden och forskare från hela världen besöker arkivet, som föreningen köpt loss tillsammans med biblioteket och kyrkoarkivet från Riksarkivet eftersom de hade tänkt kassera allt detta. Här kan man också få hjälp med sin släktforskning om man bokar tid för ett besök.

Nöjda med all information lämnade vi Ramsele för ett sista stopp vid Hallstaberget på Afternoontea/coffe med kakfrossa och godis. Glada och nöjda anlände vi åter till Hägglunds Arena i Örnsköldsvik vid 18-tiden.

IA

Annons

Annons

Till toppen av sidan