Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
KD: Friskolornas påverkan i vår kommun är positiv

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ulf-Åke Oldenborg (KD).

Bild: TT, Izabelle Nordfjell

Annons

Den 24/5 fanns en insändare i ÖA med temat ”Stoppa vinstuttag i friskolor” undertecknat av Socialdemokraternas skolminister, partisekreterare och en riksdagskandidat från Västernorrland. Ett väl valt tillfälle med tanke på att kvällen innan fanns ett väl annonserat program på SVT som också var kritiskt mot friskolor, mot påstådda glädjebetyg och segregation.

De kommunala skolorna i Örnsköldsvik tillhörde i slutet på 1900-talet de absolut främsta i landet. Efter skolans kommunalisering har våra S-styrda skolor successivt tappat mark mot andra skolor i landet och befinner sig numera i mitten.

Annons

Insändaren påstår att det är riskkapitalister som äger friskolorna… i Örnsköldsvik? Var finns de? En stabil ekonomi som gör att en buffert skapas är ett krav från Skolinspektionen enligt ägar- och ledningsprövningar som görs hos huvudmannen för fristående skolor. De flesta har ingen vinstutdelning alls utan överskottet återinvesteras i verksamheten.

Annons

Våra friskolor i Örnsköldsvik är föredömliga genom att de har ofta mindre klasser vilket gör att eleverna har större möjligheter till individuell handledning av lärarna.

Huruvida glädjebetyg delas ut och att påstå att friskolorna har en tendens att ge högre betyg än andra är inte rätt att säga. Betygskriterier och kunskapskrav finns i varje ämne att ta del av från Skolverket och som ska vara ledande för alla lärare i all betygsbedömning, i alla skolor. En orsak till glädjebetyg skulle enligt tv-programmet vara påtryckningar från föräldrar. Vår uppfattning är att de kommunala skolorna är lika känsliga i det avseendet.

Segregationen som programmet påstods skulle vara resultat av friskoleetablering är helt irrelevant i vår kommun. Självklart är Gottne- och Västanåskolorna lokalt rekryterade nu liksom innan de blev friskolor. Övriga friskolor har däremot ett blandat elevunderlag. Broskolan är antagligen den skola i Örnsköldsvik som mest bidrar till integration av samtliga skolor i kommunen.

Insändaren i ÖA påstår att Socialdemokraternas förslag har starkt stöd bland svenska folket. Vi tror det är vänsterpartiernas kampanj som genererat stödet. Den har skapat en uppfattning som inte stämmer med verkligheten. Enligt en undersökning från Demoskop 2021 tror mer än hälften av befolkningen att friskolornas vinster i genomsnitt ligger över 10 procent av omsättningen. En tredjedel tror att vinstnivån är över 20 procent. Den verkliga siffran enligt den senaste undersökningen från Demoskop säger att det har under många år varit i genomsnitt cirka 3 procent.

Annons

Annons

För oss Kristdemokrater är det viktigt att alla skolor, både de kommunala och de fristående skolorna är av god kvalitet. En friskola tappar dock snabbt möjligheten att driva skolan vidare om inte kvaliteten är god eftersom kontroller och tillsyn görs med mycket jämna mellanrum. Vårt mål för våra kommunala skolor är att åter vara i topp i Sverige och vi tror att friskolornas påverkan i vår kommun är positiv eftersom konkurrens gör oss alltid bättre!

Ulf-Åke Oldenborg (KD), kommunalrådskandidat och ersättare i bildningsnämnden samt Per Sundin (KD), sekreterare i styrelsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan