Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
STF på nattvandring upp på Antasberget

Fredagen den 3 juni vandrade STF:s lokalavdelning i Ö-vik upp på Antasberget i Norrmesunda för att njuta av utsikten i den ljusa sommarnatten. Hela 22 personer deltog på den 2 kilometer långa stigen som höjer sig uppåt i 190 höjdmeter från parkeringen i Norrmesunda.

Detta är en läsartext.

STF på väg upp på berget. Bild:Jan Lindmark

Annons

Vädret blev bra till slut. Regnskurar hela dagen men vid klockan 22 då vandringen startade upphörde regnet och solen tittade fram i molngluggarna. Från början gick vi på Trollstigen, där lokala bybor bland andra Ulla Jonsson och Kurt Nylander under ledning av Roland Bronemo skapat figurer av rötter, stenar, grenar och stockar. Figurerna är välgjorda och prydda med mossa, gamla kläder, bark och barr. Blodisande anslag med berättelser om hur byborna skyddades mot de onda trollen av goda varelser fann vi längs stigen. Mycket imponerande.

Annons

Annons

Efter Trollstigen kom vi in på en gammal kärrväg mot toppen. Där fanns rester av gamla fångstgropar. En metod som använts i 1000-tals år.

Trollfamilj i vindskydd Bild May- Louise Edblom

På toppen av berget möttes vi av en välbevarad vårdkase som bedöms ha skapats i mitten av 1800-talet. På den tiden fanns en kedja av vårdkasar längs kusten. Dessa tändes vid behov, då fara hotade.

Efter vårdkasen finns vindskydd och grillring. Där gjorde vi upp eld och deltagarna spred ut sig för att andäktigt njuta av utsikten i den nedgående solen. Termosar ock smörgåsar togs fram och avnjöts. Avslutningsvis bjöd STF på grillad korv med bröd. Vandringen tillbaka inleddes strax efter midnatt. Ljuset var tillräckligt även mitt i natten.

Deltagarna var nöjda när vi skingrades och tackade för arrangemanget.

Nästa arrangemang enligt vårt program är fågelvandring Höglandssjön 15/6, kanottur i södra Anundsjöån den 18-19/ och cykeltur Docksta- Ullånger 2/7. Detaljer finns på Facebook och vår hemsida. Välkomna.

Jan Lindmark

Mys vid midnatt uppe på Antarsberget. Bild: Jan Lindmark

Annons

Vårdkase i solnedgång. Bild: May-Louise Edblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan