Annons

Annons

Annons

Annons

Gene fornbys framtid

Insändare
Inte ens Birka kan jämföras med långhuset i Gene

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Elever på besök i fornbyn 2014.

Annons

Det har just kommit till min vetskap om hur Gene fornby blivit behandlad och behandlas av kommunen, och man kan inte annat än bli ”mörkrädd”. Att i flera år låta bli att spendera en krona på bygget, och att nu vilja bränna ner den för att det blir för dyrt att renovera. Skämmes borde ni, banne mig!

Vet ni egentligen hur unik denna fornby är? Bara ett fåtal ställen i Sverige har något liknande. Inte ens Birka har något som kan jämföras med långhuset i Gene. En turistattraktion som besöks av tusentals turister varje vecka trots att man måste åka båt för att ta sig dit. Gene fornby har helt andra förutsättningar att locka turister om kommunen bara tillåter, vilket de inte gjort under åren som gått.

Annons

Annons

Övriga platser i Sverige, inklusive Birka, tas om hand av ideella föreningar och reenactors. Ägaren står för material med mera som behövs för att rusta upp för säsongen. Föreningen bygger, städar och sköter om området. Detta gör man för att få möjlighet att leva och verka som en ”viking” under sommarsäsongens månader. Experter bjuds in för att lära ut historiskt rätt byggnadskonst vid behov.

Varför inte göra samma sak i Gene fornby? Renovera upp byn och överlåt skötseln till människor som vill och kan ta hand om den. Jag är en som gärna skulle komma upp till några arbetshelger på våren.

Örnsköldsviks kommun, ta ert ansvar nu!

Leif Selander, före detta Öviksbo

Annons

Annons

Till toppen av sidan