Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Trevlig utflykt hos alpackor i Billsta

Svenska Turistföreningens lokalavdelning i Örnsköldsvik har gjort en något annorlunda utflykt.

Detta är en läsartext.

Måndag 30/5 och tisdag 31/5 kunde Maria Eriksson hälsa ett 30-tal besökare till Billabergets alpackor i Billsta. Båda kvällarna blev det ungefär samma upplägg.

Annons

Information av Maria, om hur vi skulle ledsaga alpackorna. Det är de som bestämmer och vill de stanna och rulla sig i sand eller gräs, låt dem göra det.

Annons

Alpackorna gillar även att stryka sig mot till exempel björkkvistar och små granar. Alpackorna är lugna och tystlåtna, någon hummar som en liten egenskap. Den som tror att alpackorna är djur som man kramar, får tänka om. De är sociala och trevliga men gärna håller lite avstånd. Dottern Saga visade och berättade om Svenska lantraser av till exempel Hedemorahöns, Gotlandskaniner från fullvuxna, till några veckor gamla.

På gården finns det 7 hingstar. De kallas även matcho 2. Hingstföl kallas även cria 6. Ston kallas även hembra. Maria har haft alpackor sedan 2017.

Föder 1 föl och är dräktig 11 - 13 månader. Producerar 2 - 4 kilo ull. Äter hö gräs pellets för alpacka och mineraler.

Alpackorna kommer ursprungligen från Anderna i Sydamerika, och är ett flockdjur. Kyla är inget problem men väta i kombination med kyla är sämst, ryggen skyddas med ett täcke för att hålla dem torra. Inom Örnsköldsviks kommun finns det några som har några alpackor. Större antal finns i Häggdånger cirka 40 - 50 djur och i Skåne cirka 100 djur.

Båda kvällarna avslutades med trivselstund och måndagen underhållning på uteplatsen av Gösta Johansson på ett 2-radigt durspel.

Annons

Annons

Stort Tack till Maria och hennes familj. Information om kommande arrangemang

Onsdag 15 / 6 Fågelvandring kl 18.00 från Gnistan. Kanottur längs Anundsjöån 18 - 19 / 6. Föranmälan.

Text o Foto Kurt Söderlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan