Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Folknykterhetens vecka med Drömme IOGT-NTO

Nu i slutet av maj har det varit Folknykterhetens vecka, och Folknykterhetens dag infaller alltid på Kristi Himmelfärdsdag, vilket har uppmärksammats sedan 1925. Utvecklingen till Folknykterhetens vecka skedde i början på 2000-talet när vi konstaterade att allt fler är bortresta när det är långhelg.

Detta är en läsartext.

Gökotta vid Kläppaudden i Köpmanholmen. Prästen Eva Halling predikar, och kantorn Marianne Skoglund står reda för att spela.

Annons

IOGT-NTO-föreningen i Drömme, Sidensjö satsade på tre olika aktiviteter. På måndagskvällen inbjöd vi till Vårcafé. Dagen innan blev det lite ”spännande”. De bokade underhållarna ringde återbud på grund av sjukdom. Men vi lyckades engagera gruppen KaLas med Karin Tängdén och Lasse Sjöman. Ett 25-tal personer hade samlats på Valhalla och KaLas underhöll med vårsånger, en del Sven-Ingvars och annan fartfylld musik.

Annons

Alla intäkter denna kväll skickades till hjälp i Ukraina genom Filippus. Tre lotterier på skänkta vinster såldes, så när kassören summerade blev det 5 770:- till Filippus.

Gruppen KaLas Karin Tängdén och Lasse Sjöman underhåller på Vårcaféet.

Temat på årets Folknykterhetens vecka var: Nykterhet för barnens skull – barnen i centrum. Föreningens ordförande Olle Häggström pratade kring dessa frågor. Ungefär var femte barn i Sverige har en förälder som under barnets uppväxt dricker för mycket alkohol, men väldigt få av de barnen nås av något stöd. Oavsett om du möter barn i ditt jobb eller föreningslivet eller som vuxen i dess närhet. Stå upp för barnen: Lyssna till dess berättelse. Var rak och stå upp för barnens rättigheter. Tillsammans kan vi åstadkomma mycket.

Annons

Nu när vi har vår är det trivsamt att komma ut i naturen. En tipsrunda för såväl barn som vuxna placerades ut på det som kallas ”Lilla Bäckarundan”. Här finns möjlighet att promenera eller cykla runt, och svara på frågorna och förhoppningsvis vinna något pris.

Olle Häggström tillsammans med Ingrid Darj åker runt på Lilla Bäckarundan för att placera ut frågor för både vuxna och barn.

På Kristi Himmelfärdsdag arrangerar församlingarna i Nätra och Sidensjö gökotta på tre platser. Nätra Hembygdsgård, Kläppaudden i Köpmanholmen och Källomsberget i Sidensjö.

Annons

Här medverkade vi från IOGT-NTO-föreningen med appeller på temat barnen i centrum, du som vuxen är en viktig person.

2022 är ett valår och vi från IOGT-NTO vill lyfta alkohol- och narkotikafrågan i debatten. En viktigt fråga är att se sambandet mellan våldet och alkohol- och narkotikafrågan. Många politiker och andra företrädare lyfter våldet, men förbiser kopplingen till alkohol och narkotika.

Text: Olle Häggström

Foto: Ingrid Darj och Olle Häggström

Till toppen av sidan