Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Partier lekte och tävlade

Alkoholens och drogernas kostnader har i olika utredningar beräknats till cirka 100 miljarder kronor per år för det svenska samhället. Kostnaderna består i sjukvård, förtida pensioneringar, rättegångskostnader, fängelsevistelser och produktionsbortfall med mera. Det är en tämligen välkänd och etablerad sanning. Men att statens satsning på att motverka alla dessa skador uppgår till futtiga 96 miljoner kronor per år är långt mindre känt.

Detta är en läsartext.

Vanja Lindstedt utsåg alla lag till vinnare och delade ut påsar med Godtemplardricka till alla. Här får vinnande lag med Lena Lundblad, Michael Carlsson och Staffan Heldner sina priser. Foto: Sven Lindblom

Annons

I varje fall var nog detta den största överraskningen när IOGT-NTO och NBV ordnade en lekfull tävling i drogkunskap mellan fem av kommunfullmäktiges sex partier. Sverigedemokraterna var också inbjudan men kom inte.

Frågetävlingen är till lika delar underhållning och folkbildning. Frågeledaren Gunnar Eklöf såg till att tävlingens tyngdpunkt låg på det lättsamma med Vanja Lindstedt och Rose-Marie Byström i sekretariatet. De tävlande fick bland annat veta att brännvinet introducerades i Sverige av tyska köpmän under 1400-talet. Men det inte alla kände till är att användningen på den tiden inte var för berusning utan som läkemedel och för tillverkning av krut.

Annons

Annons

Alkohol bland äldre har blivit ett stigande problem under senare år. Men vad beror det på att promillehalten i blodet blir högre vid stigande ålder? Svaret är att muskelmassan minskar. Det beror inte på sämre immunförsvar eller att blodcirkulationen försämras. Båda dessa förklaringar fanns som alternativ.

Politikerna fick också veta att riskfyllt beteende vid spel om pengar ökade för redan utsatta grupper under pandemin. Mindre överraskande var att resandeinförseln av alkohol minskade med hela 62 procent mellan 2019 och 2020.

Vissa av frågorna var utformade så att det gällde att chansa på mellan ett och fem poäng. Det ledde till antingen plus eller minus i protokollet beroende på om svaret var rätt eller fel. KD hade ledningen vid halvtid men chansade för mycket och råkade få flera avdrag och rasade kraftigt i resultatlistan. Vann gjorde Vänsterpartiet med 27 poäng, C 22, S 21, KD 18 och M 6 poäng. Till M:s försvar kan nämnas att det laget bestod av endast två personer. Övriga ställde upp med tillåtna tre personer.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan