Annons

Annons

Annons

Annons

Personalkris inom omsorgen

Insändare
Att kalla vår organisation för ”välfärd” är så svårt för mig att förstå

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Annons

Med 30 års erfarenhet och kunskap inom ett yrke så kan man tycka att det är en självklarhet att man inom ett "företag" ska bli lyssnad till och få bibehålla viss "standard" i det arbete som bedrivs!

Detta gäller inte i den vård vi i dag har på min arbetsplats, tyvärr!

Jag älskar mitt jobb, att se våra äldre, att lyssna på deras historia och att försöka göra deras vardag bättre, det är för mig i mitt yrke (tycker jag) det absolut viktigaste.

Annons

Annons

Att kunna fokusera på de äldre, våra nära och kära, de som byggt vårt samhälle och strävat efter en bra ålderdom... Tyvärr så går det inte att leverera detta. Personalbrist, scheman som inte är hållbara, vi som jobbar inom äldreomsorgen i dag gör det enkom för att vi verkligen önskar ge de äldre en chans till ett bra liv när de blivit äldre.

Alla säger att det är viktigt att våra föräldrar och äldre i samhället ska få en bra ålderdom, men hur många ser verkligheten? Stressad personal, för få personal... Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna förmedla och förklara den inre oron och stressen som finns med mig varje arbetspass och varje minut.

Att kalla vår organisation för "välfärd" är så svårt för mig att förstå, vi alla vänder oss ut och in för att "bara" se och lyssna på "Anna" som vill åka hem till sin make (som jag vet är avliden sen 10 år). Nästa stund ska vi möta en närstående som är orolig för sin pappa/mamma som är palliativ (nära döden). Och nästa minut ska vi servera middag och försöka att "hålla masken" för att inte oroa de andra boende på avdelningen, eftersom allmän oro bland de gamla ger en högre belastning på den personal som jobbar och vilket i sin tur ger en oro i hela "gruppen".

Å, som jag önskat att vi kunnat ge de äldre en chans till ett bra liv när de behöver komma till våra boenden. Jag ser tydligt och tyvärr att det är en typ av förvaring som jag absolut inte står bakom!

Annons

Och därför står jag fortfarande kvar här, efter 30 år, dåligt schema och med dålig inkomst, för att jag bryr mig om människan i statistiken – din mamma eller din farfar!

Annons

Det enda jag önskar är en ärlig chans att få se din närstående som behöver min hjälp, att få ett bra arbetsschema och en bra lön för det arbete som jag gör, den skillnad som jag gör i vardagen är så otroligt viktigt!

Hjälp mig att hjälpa din närstående så tror jag att vi alla mår bättre, tack!

CA.

Annons

Annons

Till toppen av sidan