Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
PRO Själevads hemliga resa

Den 17 maj blev det äntligen en hemlig resa för oss. Vi var 48 pensionärer som bänkade oss i Lindströms buss och färden med Rolf som chaufför och Gudrun Tolvers som reseledare med assistans av vår egen reseledare Ulla-Britt Jonsson, vändes kosan norrut.

Detta är en läsartext.

Provsmakning med olika smaktillsatser.

Annons

Det blev gissningar av olika aktiviteter, men ingen gissade rätt. Vi stannade på Näslunds Konditori i Nordmaling för kaffe och smörgås. Glada och ännu mer förväntansfulla fortsatte resan mot Umeå. Efter lite snurrande med bussen kom vi så fram till Nordic Chokolade fabrik, Norrlands första chokladfabrik och där blev vi välkomnad av Jenny Berg, ägaren till chokladfabriken.

Annons

Hon hade jobbat i Ecuador på en plantage där man gjorde choklad från ”frö till kaka”, som betyder att det blir i slutänden en färdig chokladprodukt. Vi fick se och höra där historien från början med en kapsel med chokladfrön från chokladplantan och hur processen går till för att få fram en färdig choklad.

Annons

Kakaobönans väg från frö till kaka.

Mycket intressant, det är inga tillsatser mer än socker och smakämnen så det är en ren chokladprodukt. I början är den 85 procent men om de tillsätter mer socker blir den 60 procent.

Vi fick smaka på den i olika processerna, man ska inte tugga choklad utan bara suga på den. De rostar, skalar och stenmaler ekologiska bönor i en skonsam process för att bevara kakaons antioxidanter och unika smak. De tar tillvara på allt som går av fröna.

Det fanns gitarrer i många olika format på gitarrmuseet.

Vi var nu ganska hungriga och det blev lunch på Elite Hotell Mimer. Efter lunchen blev det igen lite snurrande med bussen inne i stan och vi stannade så vid ett Gitarrmuseum med flera hundra tals olika gitarren med olika fabrikat och ägare. Killen som guidade oss hade en historia om varje gitarr som han visade. Han hade själv spelat och var mycket målande i sina beskrivningar.

Annons

Sista stället blev populära Smultronstället i Holmsund med perenna växter av buskar och träd, så det var bara att handla. Vi vände så kosan hemåt och alla var mycket nöjda med dagen. Vid sextiden var vi tillbaka vid utgångsstället, Ica i Själevad.

Eleonore Nordin

Annons

Annons

Till toppen av sidan