53 förväntansfulla pensionärer mötte upp på Bjästa busstation redan före 8.00 på tisdagsmorgonen. Ingen utom reseledarna Lisbet Karlsson och Ulla Wallmark visste vart resan skulle gå. Det bar iväg norrut och första stopp blev Westerbottens Bryggeri i Sävar norr om Umeå. Där tog Anders Karlsson, en av grundarna av bryggeriet, emot och gav oss en lektion om ölframställningens alla konster. Åter i bussen fick vi även smaka några av alla ölsorter som framställdes.
Annons
Annons
Resan fortsatte norrut till det anrika fiskeläget Rovögern och fiskerestaurangen Kvarkenfisk, som för sjätte året i rad omnämnts i White Guide som en av Sveriges bästa restauranger. Här åt vi lunch och entrepenören och f.d. fiskaren Gunnar Asplund berättade om byggandet av restaurangen.

Karin och ”Murre” tovar tvål.
Mätta och nöjda fortsatte färden norrut till Ratan, en idyllisk by vid havet, där vi fick guidning om platsens spännande historia. Vi besökte även "Malin i Ratan" som blivit en stor producent av handgjorda ekologiska tvålar, som säljs i hela Sverige. Vi fick även prova på att göra egna tvålar.
Efter en mycket innehållsrik och trevlig dag vände vi kosan hemåt igen.
Ulla Vallmark

Anders Karlsson berättar om ölframställningen vid Westerbottens Bryggeri.

”Malin i Ratan” visar tvåltillverkning.