Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Insändare
M: I Centerpartiets "breda mitten" ryms allt färre partier

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ove Öst, Izabelle Nordfjell, Shanelle Nordgren

Annons

Vid regionfullmäktiges senaste sammanträde, 12 maj 2022, klargjorde Jonny Lundin (C) att man inte kommer att samarbeta med oss Moderater efter valet. Det var ord och inga visor – oss moderater passade det uttalandet bra, för då vet vi var Centerpartiet står redan nu.

Centerpartister talar ofta om den ”breda mitten” men i det begreppet ryms allt färre och färre partier. Socialdemokraterna får inte plats enligt kommunalrådet Johan Andersson (C) i Sollefteå, som tydligt tagit avstånd från S och deklarerat att C aldrig kommer att samverka med S – inte ens i regionpolitiken. SD är paria, enligt de flesta inom Centern. På riksplan säger man att Vänstern inte får vara med och bestämma eller förhandla om C ska vara med.

Annons

Kvar finns: Kristdemokraterna, Liberalerna (som inte helt osannolikt åker ur fullmäktige efter valet) och kanske Sjukvårdspartiet.

Annons

Där är den ”breda mittens” partier uppräknade enligt Centerpartiets olika utspel. Att Jonny Lundin nu genom en ”konstruktiv opposition” räddat Socialdemokraterna kvar vid makten lär inte uppskattas av alla inom hans egna parti.

Jonny Lundin säger sig vara villig att leda en ny majoritet. Men eftersom han tyr sig till socialdemokratin är hans dröm om ledarskap inget annat än en utopi eftersom S aldrig skulle låta Jonny styra.

För Jonny Lundin är skälet till hans och Centerns avståndstagande emot oss vårt valprogram, där vi säger att vi på sikt vill avveckla Sollefteå sjukhus i dess nuvarande form. Centern vill tvärt om satsa mer resurser på sjukhuset i Sollefteå. Hur man vill finansiera sin satsning är fortfarande oklart, eller finna den personal som då behövs. Eftersom C numera övergett borgerligheten kan vi anta att en skattehöjning väntas. Detta skulle säkerligen inte tas lika väl emot bland deras väljare som till stor del fortfarande kallar sig själva för borgerliga.

Eller så hade inte Kjell Bergkvist (C) helt fel när han i en intervju sa att man skulle kunna lägga ner Örnsköldsviks sjukhus, även om partiet var snabb med att kräva att han skulle gå ut och dementera det han sagt.

När nu Centerpartiet försöker balansera på den slaka mittlinjen som Miljöpartiet provat tidigare får vi se om dess härförare Jonny Lundin kommer att klara det. Eller så går det för C som för MP.

Vem vet.

Vi moderater fortsätter att vara ett samlingsparti, för vi kan och vill samtala med alla.

Oskar Andersson (M)

Elisabeth Gisslin Burman (M)

Stefan Frankl (M)

Annons

Annons

Till toppen av sidan