Annons

Annons

Annons

Ett grönare Örnsköldsvik

Insändare
Plantera träd i Ö-vik – för vår livsmiljö!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Plantera istället för att avverka våra luftrenande syreproducenter!

Träd är förutom luftrenare också viktiga syreproducenter som ger vindskydd, fungerar som bullerdämpare, samt bidrar till biologisk mångfald och en trevligare livsmiljö för både människor och djur. Ett uppvuxet träd producerar lika mycket syre som 10 personer inandas under ett år.

Annons

Annons

Då träden avger det livsnödvändiga syret, kan en bostadsnära trädridå halvera halterna av sotpartiklar i inomhusluften. Träden som luftrenare är alltså en resurs i stadslandskapet, där de fungerar som miljörenande filter. Det är något att tänka på innan man sågar ner träd, som det kan ta en mansålder att ersätta.

I lilla Ö-vik med ”storstadsluft”, som E4-genomfarten bidrar till, tycks det avverkas mer träd än vad som planteras! Kanske beroende på avsaknad av insikt för att få utsikt. Men det är bättre för människans hälsa med närhet till träd, buskar och annan grönska än utsikt mot stela husfasader och tak.

Forskare i Schweiz konstaterar att träd kan fånga upp 70 procent av koldioxidutsläppen i atmosfären, genom plantering av ytterligare en tredjedel träd på jorden. Träden skulle kunna minska den koldioxid som släpps ut i atmosfären med två tredjedelar. Ett träd kan fånga upp lika mycket koldioxid som en bil släpper ut under 1400 mils körning. Förstörelse av livsmiljöer är de största faktorerna bakom förlusten av biologisk mångfald.

”Insikt istället för utsikt” kan ge oss något av naturen tillbaka och förbättra vår livsmiljö, vilket behövs i vår stad där det borde planteras istället för att avverkas.

AE

RÄTTELSE: En tidigare version av den här insändaren hade en felaktig rubrik- och bildsättning. ÖA ber om ursäkt och har rättat till felen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan