Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Goda råd är dyra

Min badrumsvåg ger mig dåligt samvete varje gång jag stiger upp på den! Det är som om siffrorna hånler mot mig, och jag förnimmer en inre röst – du måste skärpa dig! Skärpa mig hur? Jo att gå ner i vikt naturligtvis.

Detta är en läsartext.

Jag är inte ensam i den jakten. Alla jag känner med några få undantag, lägger på sig några extra kilon och kränger av sig de åtsittande kläderna. De ersätts med ett par mjukisbrallor i skön kvalitet, där livremmen är en töjbar resår, som lätt anpassar sig till ännu en liten påfyllning i fettlagret. Och som kronan på verket trär de på sig ett enmans tält till T-skirt som döljer de tilltagande kärlekshandtagen…

Kurt-Göran Öberg.

Men bäste läsare hur skall vi kunna värja oss mot matmaffian? Matmaffia vad är det för något undrar ni? För mig är det en hel industri som ständigt bearbetar oss som har den där hånleende badrumsvågen i sinnet.

Annons

Annons

Vi utsätts dagligen på olika sätt. Här är några. Teveprogrammen i såväl SVT som kommersiella kanaler bjuder på matinslag, där vi tipsas om veckomenyer och fredagsmys. Vidare fortsätter ”matterrorn” med reklamutskick i våra postlådor, där livsmedelskedjor erbjuder på färgglatt papper ett digert utbud för att förgylla den kommande helgen. Lägg därtill det faktum att snart sagt varje så kallade ”kändis” kommer med sina bästa mattips i bokform. Kokböcker svämmar över oss. Vi får dessutom inte glömma bort den nya tidens sociala media, där vi kan följa varje ögonblick av vederbörandes stök bland kastruller och matos. Det är heller inte lätt att värja sig mot massiva attacker för att lätta på plånboken då ny grillade revbensspjäll och kycklinglår frestande angriper smaklökarna i matbutikerna.

Vi är för ett restaureringsbidrag för att ”renovera” våra kroppar…

Frosseriet underlättar inte matchen mot badrumsvågen, kilo efter kilo smyger sig på oss. Och resåren börjar klia runt midjan. Nu är goda råd dyra. Ja just det riktigt dyra. Orsaken känner vi till, diktatorn som av en mycket intelligent kille på en förskola som intervjuades på tv, kallade autokraten för en riktig fegis, och hans namn var Pruttin!

Annons

Bantningspiller och dito hälsokurer för att inte tala om hela bantningsindustrin vilka uppträder som ”hjälpare i nöden.” De påstår sig ha lösningen på ditt problem om du har råd att betala för det med ett mångårigt dyrt abonnemang. Funderar på om det inte är dags att låta våra eminenta lagstiftare som har instiftat rotavdraget, då det rustas och renoveras i fallfärdiga hus, bör besluta om något motsvarande för dem som behöver restaurera sina förfallna människokroppar.

Annons

Jag vill lyfta det där med människovärdet. Vart tog det vägen, inom vården, arbetet, skolan – vart tog människan vägen? Vi var förr en person, nu har vi blivit kund till allt som samhället har att erbjuda oss, men bara om vi har råd att betala…

För att återgå till inledningen av kåseriet. Jag skall snarast ta itu med min kropp, vad tror ni om att ta på mig en ögonbindel då jag väger mig? Inte det. OK jag får väl släppa ut magen i stället, då slipper jag se siffrorna – eller?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan