AnnonsHSB Södra Norrland

Så fick Brf Hammaren hjälp av HSB efter branden: "Utan vår förvaltare hade det inte gått"

En fastighetsförvaltare kan hjälpa till med det mesta som rör en bostadsrättsförening, men kan också vara ett värdefullt stöd när något oväntat inträffar. Det kan Brf Hammaren i Ånge intyga.

Karl-Ivar Cantzler, styrelseordförande i brf Hammaren i Ånge.

– Man kan säga att jobbet som fastighetsförvaltare går ut på att vara styrelsens förlängda arm. Jag guidar och ger råd i alla frågor som kan uppkomma i föreningen, från renoveringar och upphandlingar till olika typer av besiktningar, och håller ordning så att allt blir utfört som det ska, säger Martin Jönsson.

Läs mer om HSBs och deras fastighetsförvaltning för bostadsrättsföreningar här.

Karl-Ivar Cantzler framför det avspärrade området vid bostadshuset som brann i november.

Martin Jönsson har varit förvaltare för Brf Hammaren i cirka tio år. Under 2021 bestod arbetet bland annat av att hjälpa styrelsen i planerna med att bygga en carport och en övernattningslägenhet, men i slutet av november drabbades föreningen av en omfattande brand som ställde allt på ända.

– Då hade jag bara varit styrelseordförande i ett halvår. Branden nådde flera våningsplan och ett antal lägenheter fick stora skador, så det var inget lätt läge att hantera när man är oerfaren, säger Karl-Ivar Cantzler.

Läs mer om HSB Södra Norrland här.

Jobbet som fastighetsförvaltare går ut på att vara styrelsens förlängda arm

Plötsligt fanns mängder av brådskande åtgärder och viktiga frågor att ta ställning till, berättar Karl-Ivar, som menar att situationen underlättades av att föreningen hade en fastighetsförvaltare att vända sig till.

– Vi hade en diger lista över saker som behövde göras, men Martin har funnits där för att avlasta oss genom hela processen. Han har skött kontakten med myndigheter, försäkringsbolag och entreprenörer, och vi har hela tiden kunnat bolla tankar med honom och få kompetenta svar på våra funderingar.

Läs mer om HSBs och deras fastighetsförvaltning för bostadsrättsföreningar här.

Karl-Ivar är tacksam för hjälpen brf Hammaren fått av deras fastighetsförvaltare Martin Jönsson efter branden.

Martin förklarar att alla HSB:s fastighetsförvaltare har en "akutväska" att ta till vid oförutsedda händelser, som fungerar som ett verktyg för att få en översikt över åtgärderna.

– Akutväskan är en checklista som går igenom vad man ska göra, i vilken ordning man ska göra det och vilka som ska involveras i respektive steg. För Brf Hammaren handlade det till exempel om att ordna med extra boende åt de berörda medlemmarna och att lösa frågor kring hemförsäkringar. Det är ett jättebra hjälpmedel och en stor fördel för föreningen att ha en manual att följa så att ingenting faller mellan stolarna, för det kan faktiskt få ödesdigra konsekvenser.

Läs mer om HSB Södra Norrland här.

"Vi hade en diger lista över saker som behövde göras, men Martin har funnits där för att avlasta oss genom hela processen", säger Karl-Ivar.

En annan stor fördel med att som bostadsrättsförening ha en förvaltare är tillgängligheten, menar Martin.

– På HSB finns alltid en jour man kan höra av sig till om något skulle uppkomma som man snabbt behöver svar på. Även om den egna förvaltaren inte skulle finnas på plats finns det alltid någon som ställer upp och ger råd, vilket kan vara en stor trygghet för styrelsen att falla tillbaka på. För mig är det väldigt givande att kunna hjälpa till och att se hur besluten och projekten man bidragit till får ett bra resultat.

Karl-Ivar konstaterar att Brf Hammaren verkligen uppskattat stödet de fått från Martin, inte minst med tanke på det som föreningen gått igenom.

– Det har verkligen varit guld värt – utan honom tror jag knappt att det hade gått.

Läs mer om HSBs och deras fastighetsförvaltning för bostadsrättsföreningar här.

Fakta

Detta kan en förvaltare hjälpa till med

• Ta in offerter från leverantörer
• Ha koll på myndighetskrav och försäkringsfrågor
• Hjälpa styrelsen inför, under och efter styrelsemöten
• Vägleda styrelsen i olika frågor och situationer
• Hjälpa till med underhållsplaneringen
• Hantera grannkonflikter och störningsärenden

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Allehanda.ses redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan