Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Grundsunda

Insändare
Sorglig syn längs Lotsstigen – tas ingen naturhänsyn?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Längs Lotsstigen.

Bild: Arkivbild

Annons

Ö-vik har natur av världsklass men friluftslivet gynnas inte av fula hyggen och förfulade stränder. Denna slutsats kom vi fram till efter en vårvandring på den fina ”Lotsstigen” mellan Mattjäl och Skeppsmalen.

Den vackra Stubbsandsviken ligger i början av Lotsstigen. Det finns dock en orm i paradiset, då det första man möter när man viker ner mot stranden är en båthamn som mest liknar ett övergivet grustag. En gravt överdimensionerad eroderad pir skär av horisontlinjen och hundratals kubikmeter muddringsmassa har smetats ut på land. Strandskydd någon?

Annons

Annons

Vi vandrar vidare efter vattnet men i slutet av stranden har någon, i strid mot allemansrätten, satt upp ett staket vid en obebodd tomtremsa, för att försvåra den korta sträckan i sanden upp till vägen. En bit längre bort har någon börjat fylla igen en liten tjärn.

Skogen mellan Stubbsand och Tennviken visar sig nedhuggen och stigen går genom ett gigantiskt kalhygge. Vi har sett många hyggen på olika vandringar men detta hygge är nog det fulaste som någonsin skådats. Marken är söndertrasad av skogsmaskiner, våtmarker sönderkörda, ris och slanor ligger kvar huller om buller trots att det måste vara ett par år sedan det höggs. Närmare Tennviken är det hugget ända ner mot havet, med några symboliska träd kvarlämnade, som tappert försöker överleva nästa storm.

Det är en sorglig syn och vi funderar över om ingen naturhänsyn måste tas vid skogsbruk och båtklubbar? Som privatperson kan jag få böter om jag inte sköter tomten där jag bor och det är omöjligt att bygga strandnära, med hänsyn till friluftslivet. För en skogsägare verkar det dock vara fritt fram att sabotera naturen för decennier framåt, utan att någon har rätt att lägga sig i. Längre fram på Lotsstigen går vi genom avverkningar som är så diskreta och anpassade till den omgivande miljön, så att de nästan inte märks. Det är med an dra ord ingen omöjlighet att förena skogsbruk med naturhänsyn.

Annons

Ö-viks viktigaste tillgång är dess natur, till glädje för dess invånare och med en oanad potential för framtida turism. Alla Ö-viksbor äger inte en egen stuga vid havet. Därför måste vi gemensamt hjälpas åt att fortsätta hålla den vackra kusten tillgänglig och se till att inte förfula den. På så sätt kan Höga kusten vara lika vacker i framtiden som den varit förut.

Vandraren

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy