Annons

Annons

Annons

Nätra landsbygd

Läsartext
Konst och historia i Nätterlunds spår

Genom Sidensjö, Drömme, Rössjö, genom vårt vackra landskap upplever vi både konst och historia på denna guidade busstur med Örnsköldsviks hemslöjdsförening.

Detta är en läsartext.

Libjiesbåaole, en detalj från en samisk brudkrage. Konstnär Helena Byström.

Annons

Att betrakta konst i naturen ger mycket till den totala upplevelsen. Speglingar och skuggor och årstidernas växlingar. I herrgårdsparken i Köpmanholmen kan du promenera i praktfull miljö och njuta av ett flertal konstverk. Den magnifika Libjiesbåaole, ett borttappat silversmycke på marken, en påminnelse om en svunnen tid. Två väskor i brons, Arkeologiskt fynd 13 och 14. Effektfullt och vackert placerade på en massiv stenbänk. SUN-SET en färgstark skiva i aluminium där ljuset skapar skuggspel. Med de 30-tal skulpturer och konstverk som finns runt om i Nätradalen är det en konstrunda att upptäcka många gånger om. En dag av inspiration som vi kan ta med oss i vårt slöjdande.

Annons

Annons

Konst och historia är ett återkommande tema under dagen. Arch, de massiva stenskulpturerna utanför Bjästa på det öppna fältet längs E4:an där det för 4000 år sedan bara var vatten och inte land. En mäktig känsla att vi idag får ta del av konstverket. I Brynge finns skulpturen Tjurplankan som sammankopplar oss med sågverket som låg på platsen. I linlogen finns en fin utställning om det fantastiska arbete som kvinnor i området gjort med linodling och vävning.

Vi besökte även dessa konstverk:

- Våg, där hav möter land, kajen i Köpmanholmen

- Skidåkerskan, i byn Näs

- Himmelsförsök och hund, Sidensjö

- Hembygd, Edensborg-Vik

Örnsköldsviks hemslöjdsförening gjorde lördag 7 maj en resa i Nätterlunds konstspår med guidning av Tommy Thelin.

Nätterlunds bardomshem i byn Rössjö har upprustats av Rössjö by- och kulturförening och ligger vackert beläget. Framför stugan står bysten som föreställer Jonas Nätterlund själv, där har konstnären lagt till två av Jonas enkla nöjen på kragen. Han dansade på Mälarsalen i Stockholm där han bodde och arbetade, dessutom hade han ingen bil utan cyklade till jobbet. En sparsam man vars testamente gjort möjligt att pryda Nätradalen med vackra konstverk genom Nätterlunds minnesfond.

Håll dig uppdaterad om vad som händer i vår hemslöjdsförening genom att följa oss på Instagram @hemslojdenovik eller på Facebook Örnsköldsviks hemslöjdsförening.

Catta-Rina Nordensson Hallén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan