Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
STF i Ö-vik på spännande vårresa till fjällen

Torsdagen den 28 april åkte åtta medlemmar i Svenska Turistföreningens lokalförening i Örnsköldsvik iväg på en ovanligt spännande vårresa. Målet var Almdalens Fjällgård belägen nio kilometer från närmsta väg i nordvästra Jämtland, fyra mil till norska gränsen.

Detta är en läsartext.

STF på väg till Almdalen. Foto Bodil Brunemo

Annons

Dit kan man antingen flyga, på vintern välja att åka skoter eller skidor, som vi gjorde. Vi fick rådet av värdparet att skida efter bästa förmåga på sommarleden. Den går längs bergsidor upp och ner mest hela vägen. Så sent på året är det mest guppigt och isigt på stigen. Men det fanns broar över bäckar. Den betydligt jämnare och bekväma vinterleden avråddes på grund av osäkra isar på vissa ställen och inga broar. Trots att vi alla var vana skidåkare tog det drygt tre timmar att skida dessa nio kilometer.

Väl framme tog vi in i uppvärmda 6-bäddstugor. Middag serverades av värdparet Rudi och Håkan som berättade om Almdalen. Fjällgården, som numera också är STF vandrarhem har gamla anor från början 1800- talet då den första nybyggaren Anders Sjödin bosatte sig där. Platsen kallades då för Grubbfjäll men vid skattläggningen 1857 fick den namnet Almdalen.

Annons

Annons

Bitvis fattades snö på leden. Foto: Jan Lindmark

Idag finns 27 bäddar fördelade på fem stugor. Värdparet erbjuder helpension och guidning till sina gäster, som oftast är jägare, fiskare, skoter- och skidåkare eller vandrare.

Fredagsmorgonen bjöd på skiftande aprilväder, snöbyar blandat med korta solglimtar, tre grader varmt. Vi fick tipset att ta en heldag på skidor, utrustade med matsäck från restaurangen och åka en 14 km slinga i passen mellan branta fjälltoppar.

Kuperad terräng. Foto: Jan Lindmark

Det fanns en skoterled som vi kunde följa runt, fast den började fyra kilometer bort. Dit fick vi spåra själva, och det gick bra. Inte en människa, eller skoter ljud mötte oss på hela dagen. Fantastiskt. Lördagen bjöd på liknande väder och vi delade upp oss då de flesta ville åka en 11 km runda och några nöjde sig med sex kilometer.

Söndag, tack och adjö. Hemresa. De flesta av oss ville ha en lättare skidtur till parkeringen och frågade om vi kunde ta vinterleden? Visst, vi fick en noggrann beskrivning och en handritad karta med varningstecken för farliga ställen. Den betydligt enklare leden tog bara två timmar utan missöden. Två av oss valde ändå den tuffare sommarleden tillbaka.

Annons

Annons

Stundtals spännande nerfarter. Foto: Jan Lindmark

Vi var alla väldigt nöjda med allt dessa fyra dagar. Tackar Rudi och Håkan av hela våra hjärtan. Och vår ordförande Jörgen som föreslagit denna tur.

Kommande arrangemang: 8/5 kl. 10-12 finns vi vid Hörnsjön och bjuder på grillkorv o kaffe. 22/5 visar vi matlagning utomhus. 30/5 vandrar vi med Alpackor. Välkomna.

Jan Lindmark

Annons

Annons

Till toppen av sidan