Annons

Annons

Annons

Annons

Krisen i Region Västernorrland

Insändare
M: En stängd ortopedi skulle vara förödande för Höga kusten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robbin Norgren, Shanelle Nordgren

Annons

Höga Kusten och Ö-viksbor! Vi som regionpolitiker är naturligtvis engagerade i vårdkrisen och vi har precis nåtts av följande: Ortopedavdelningen i Örnsköldsvik kan tvingas stänga flera veckor i sommar, skälet till personalkrisen är dels vakanser på avdelningen och dels den ordinarie personalens semester. Region Västernorrland har nu gått upp i stabsläge med anledning av det ansträngda läget inom vården.

Annons

Det är djupt oroväckande information som sedan kompletteras med att på Sollefteå sjukhus räknar man med att kunna hålla 16 vårdplatser öppna i sommar. Med möjlighet till två överbeläggningar och fyra observationsplatser. Det är för få platser per invånare. Ambulansverksamheten i Sollefteå har tappat 11 av 35 personer i personalstyrkan. Just nu fattas bemanning på 3 700 timmar. Samtidigt som behovet av transporter kan öka vid brist på vårdplatser.

Annons

Sjukhuset i Örnsköldsvik har 2 IVA platser öppna i sommar. Cirka 42 vårdplatser öppet totalt på sjukhuset, om nu ortopedin inte måste stänga. Ortopedavdelningen är den verksamhet som har hand om frakturer och allt vad det innebär. Med andra ord är det en viktig verksamhet som har mycket att göra sommar som vinter. Då bör man komma ihåg att antalet gästnätter i Höga Kusten är fler än 600 000 under sommaren. Vi är en populär destination.

Sommaren för oss innebär fotbollsturneringar, klättringar i Skuleberget, båtturer och tusen andra härliga sommaraktiviteter. Alla dessa aktiviteter hör sommaren till men innebär också risker. Ett besök hos ortopeden är aldrig riktigt långt borta. Att inte ha en ortopedavdelningen öppen skulle kunna bli förödande för hela vårt område. Det vore minst sagt oroväckande för vår äventyrliga turistnäring.

Det är så sorgligt. Framför allt nu efter fullmäktige där vi var med och röstade på en kraftfull lönesatsning för länets vårdpersonal. Hade den satsningen gått igenom hade vi förmodligen inte stått inför den här situationen. M, SJVP, SD och KD med tydligt stöd av V la fram ett förslag om bland annat en lönesatsning om 250 miljoner kronor för 2022. Lönesatsningen är en del i ett prioriterat (och långsiktigt) arbete för att skapa en bättre arbetsmiljö genom en hållbar och tillräcklig bemanning. Det handlar dels om löner, arbetsmiljöfrågor, om intern kultur och förtroendefrågor. Vi måste stärka vårt varumärke som region och arbetsgivare.

Anna Strandh Proos, gruppledare Moderaterna i Region Västernorrland

Jeanette Karlsson (M), ledamot regionstyrelsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan