Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Ebon & Jan-Erik Sellgren – ett strävsamt par

Jan-Erik Sellgren är ett bekant namn i Örnsköldsvik från skarven mellan 50-talet och 60-talet.

Detta är en läsartext.

Jan-Erik Sellgren med sin gitarr sjunger egna och andras visor, för att glädja pensionärer.

Annons

Jan-Erik som växte upp i Hörnett, hade nära till Kempevallen där han tillbringade mycket av sin tid på kolstybben och blev en framstående 400-meterslöpare. Han gick över till IF Vingarna och var med under klubbens glansår med Sören & Lage Tedenby och Bengt Göransson. Skolan på Högre Allmänna Läroverket skulle också skötas, men då kom ytterligare ett intresse in i bilden och skolan kom i kläm.

Annons

Jan-Erik Sellgren var sångare och gitarrist i dansorkestern The Coopers. När han 1964 gjorde lumpen i Sollefteå på I21 deltog han i talangtävlingen Flugan på Folkets Park i Kramfors. Den tävlingen vann hambostintan i kort-kort, Mona Vestman. Besviken gick Jan-Erik från tävlingen över till dansbanan där han föll pladask för Ebon Strindlund från Styrnäs. Sedan dess har de tu varit ett par, som i glädje och sorg följts åt genom livet. De har blivit ett strävsamt gammalt par i 80-årsåldern som vill roa pensionärer. Den som glad är, glädjer andra och den 25 april spred makarna Ebon & Jan-Erik Sellgren glädje på Träffpunkten i Husum.

Annons

Ebon Sellgren ger en varm och innerlig bakgrund till sångerna, innan hon framför dem i höga toner med klar och vacker röst till makens gitarrspel.

Paret bor sedan 1974 i Umeå i en villa med adress Soliststråket, mycket passande. Jan-Erik som har hållit i allsången flera somrar i Döbelns park, vill gärna spinna på paralleller med Lasse Berghagen. Lika gamla och långa (198 cm). Båda gillar att vara klädda i blått, så det blev både ”Ding dong” och ”En kväll i juni” på träffpunkten och däremellan en varierad kompott med sånger på svenska.

En del egenskrivet och annat taget från framstående kompositörer. Sonja Aldéns ”Ett strävsamt gammalt par” kändes äkta och lika genialt blev det med ”Pepita dansar”, ”Oxdragarsång”, ” Nudistpolka” i ett Taubepotpurri, där Jan-Erik smidigt rörde sig fritt mellan borden.

Annons

Äktheten och innerligheten blev extra tydlig då Ebon kom fram den sista kvarten och sjöng fem noga utvalda sånger, där hennes kontakt med publiken förträffligt knöt ihop timmen på träffpunkten, som därpå avslutades med en halvtimmes mingel med publiken, innan kosan för det ”gamla strävsamma paret” styrdes mot Umeå i norr.

Snart lär de dock vara tillbaka. Björn Skifs ”Hemlängtan” blev parets avskedssång och Jan-Erik har även i flera visor besjungit sitt gamla Örnsköldsvik, som han minns så gott till.

Kjell Larsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan