Annons

Annons

Annons

Insändare
Påsken – party eller plåga?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Påsken står för dörren och en helg full av mat, dryck och godsaker väntar. Men alla kan inte njuta av det dignande påskbordet. Många svenskar lider av allvarlig matallergi och måste tacka nej till det som bjuds. Eller att man inte blir inkluderad och välkommen på grund av sin födoämnesallergi.

Annons

Annons

En av fem personer i Sverige lider av matallergi. Särskilt vanligt är det bland barn, och här ökar också matallergierna som mest. För personer med matallergier kan påskbordets godis och bakverk vara allt annat än njutning. För dem kan det betyda ambulans till akuten.

Ägg kan vara livsfarligt för den som är svårt allergisk. En sådan person kan drabbas av allergichock bara genom partiklar i luften.

Lax, och övrig fisk, kan också drabba hårt. Svåra magsmärtor, diarré, kräkningar och blod i avföringen är bara några symptom. Svår andnöd är ytterligare ett. Luftburen allergi mot fisk är mycket problematiskt att leva med och har stor påverkan på livskvalitet.

Allergier mot ägg, sill och gräddfil sätter också spår hos den som vill fira påsk på traditionellt vis. Till och med påsklammet är svårt för vissa att äta. Vetenskapen har kommit allt längre och idag vet vi att vissa också lider av köttallergi.

Men trots att vetenskapen kommit långt, saknas fortfarande kunskapen om matallergier i samhället. Det saknas i restauranger, i skolan och i förskolan. Det saknas i vården.

En femtedel av svenskarna är känsliga mot mat. Endast sju procent av dem har en diagnos. Det saknas specialister i vården och det saknas kunskap om vad maten innehåller i offentliga kök.

Det behövs ett kunskapslyft om matallergier och någon som tar ett samlat ansvar för kunskapsspridningen. Det är dags att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för matallergi som kan samla kunskap och kompetens för att förebygga att människor blir sjuka av mat.

Annons

Annons

Vi önskar också ett mer inkluderande samhälle för våra medlemmar. Låt gemenskap inom familjen vara viktigare än din egen förtäring. Visa omtanke till allergiska personer, låt alla vara med i firandet av påsk, kalas och andra storhelger.

Anette Torvidsson Eriksson, ombudsman, styrelsen i Astma och Allergiföreningen region mellannorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan