Annons

Annons

Annons

krönikaKatja N Ottossons krönikor

Katja N Ottosson
"Långfredagen är förenad med stor glädje"

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Skärtorsdag.

Imorgon är det långfredag.

En dag som inom kristendomen är Jesus dödsdag och därför en sorgedag. Fram till 1969 var offentliga nöjesetablissemang förbjudna, ”nöjesförbudet”, och många gånger har man hört äldre generationer än min egen berätta om den längsta och tråkigaste dagen i världen där all lek var bannlyst men kliande finkläder skulle vara på hela dagen.

Bild: TT

I vår lilla familj så är långfredagen förenad med stor glädje. Det var nämligen just på långfredagen 2016 som vår dotter föddes. Påskens datum ändras från år till år men just långfredagen känns alltid som något speciellt även om det inte är hennes födelsedag. I år förstärks långfredagens glada betydelse för oss. Vår son, Otto, ska nämligen döpas imorgon.

Annons

Annons

Så vad handlar dopet egentligen om? Många tycks ha föreställningen att det är genom dopet man får sitt namn. Så är det inte riktigt. Det är Skatteverket som registrerar namn som sedan hamnar i folkbokföringen och har så gjort sedan 1991. Dessförinnan var det lokala pastorsämbeten som såg till att föra bok. Men det har inget med dopet att göra.

Att vi valde långfredagen som dopdag kan tyckas knasigt eftersom det är en sorgens dag i kyrkan.

Dopet är en kristen rit genom vilken någon välkomnas in i den kristna kyrkans gemenskap. Namnet har hen fått innan genom att vårdnadshavarnas blankett skickats in till skatteverket. Det finns liksom inget högtidligt kring hur man får sitt namn. Det är en myndighetsgrej bara. Många väljer att hålla en namngivningsceremoni för sitt barn och det kan ju vara minst lika högtidligt och festligt som ett dop om man tänker att namngivningen är den ”borgerliga” varianten av barndop. Men dopet har inget med namnet att göra.

Att vi valde långfredagen som dopdag kan tyckas knasigt eftersom det är en sorgens dag i kyrkan. Men påskens ledighet möjliggör för utflyttade familjemedlemmar att delta så därför frågade vi en präst i familjen om det fanns möjlighet att få ha ett dop på långfredagen trots den dagens traditionsenliga tema. Glädjen spreds genom kroppen när svaret vi fick blev: ”Ja, jag tycker det är en perfekt dag för ett dop för livet alltid är större än döden och efter er sorg är det kanske just det som gör det så passande att det får vara just långfredag”.

Ottos morfar får titta ner från himlen och vi får samlas och känna att livet alltid är större än döden och vi får bli påminda om vad som egentligen är viktigt. Skitsamma vad ungen heter, det är livet vi ska fira.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan