Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Insändare
Varför inte placera fler regionala jobb utanför Härnösand?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Hanna Persson, Izabelle Nordfjell

Annons

I Jämtland har regionen sedan 2017 haft en plan för spridning och omlokalisering av administrativa funktioner. I gällande regionplan konstaterar man bland annat att: nya arbetssätt, digitalisering och kompetensförsörjning är viktiga delar för att främja Region Jämtland-Härjedalen som attraktiv arbetsgivare.

Under pandemin har Länsstyrelsen i Jämtland i dess myndighetsnätverk dessutom arbetat med idén om myndighetshubbar som nu håller på att bli en verklighet – coworking-hubbar för myndigheter utanför Östersund, numera benämnda: arbetshubbar. Maria Anstett-Rim, utvecklare och utredare på Länsstyrelsen Jämtlands län beskrev möjligheten som: ”Tänk att ha arbetsplatser i till exempel Sveg eller Strömsund! Det skulle verkligen vara att jobba för hela länets utveckling”.

Annons

I Västernorrland har Örnsköldsviks kommun under flertal år erbjudit Nära-arbetsplaster i exempelvis Långviksmon och Björna. I dagarna rapporterades från Sundsvalls Tidning att Hans Forsberg (C) konstaterar att Sundsvalls kommuns kontorsarbetsplaster inte behöver vara i centrum. Vad har alla dessa initiativ gemensamt? Jo, man arbetar aktivt för att möjliggöra organisationens jobb i hela länets geografi och på så sätt inte bara stärka de regionalt centrala delarna. Man har också insett att det stärker attraktionsförmågan för organisationen som helhet, länet och dessutom förmågan att behålla medarbetare i det nya landskapet som växer fram.

Annons

Region Västernorrland övertog det statliga regionala utvecklingsansvaret från Länsstyrelsen Västernorrland 2017. Alla nyrekryteringar till förvaltningen Regional utveckling inom regionen har sen dess haft placeringsort Härnösand. Rekryteringar till regionens Regionledningsförvaltning däremot, som inte arbetar med regional utveckling, har i de flesta fall fri placeringsort inom Region Västernorrland – Sundsvall, Härnösand, Sollefteå eller Örnsköldsvik. Förvaltningen, som har till uppdrag att arbeta för hela länets utveckling, ger arbetstagare bara möjlighet att utgå från Härnösand?!

Regionen har ju utmärkt infrastruktur för att möjliggöra placeringsort för regionala utvecklingsjobb i hela länet med sjukhusen, fem folkhögskolor och därtill ett tjugotal hälsocentraler i hela länets geografi.

Inför valet undrar jag nu vilka politiska partier som tänker driva på för att dessa dryga 60-talet tjänster ska möjliggöras tjänstort inte bara i Härnösand.

För utveckling i hela länet

Annons

Annons

Till toppen av sidan