Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
SSU: Tre saker Ö-vik måste göra för att behålla unga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Utan oss unga finns det ingen framtid. Örnsköldsviks mål är att bli 65 000 invånare. Med fler invånare kommer en mer levande kommun med framtidstro. Därför måste kommunen skärpa sin ungdomspolitik för att få unga att stanna kvar och få dem som flyttat att återvända hem.

Då krävs tre saker:

1. För det första måste unga få jobb. Vi unga vill komma in på arbetsmarknaden. SSU har redan övertygat kommunen om att införa en sommarjobbsgaranti för alla ettor och tvåor på gymnasiet. Den investeringen måste breddas till att gälla ännu fler. Vi måste också slipa ner trösklarna för unga att plugga vidare medan de bor kvar i Ö-vik. Ett ekonomiskt pendlarstöd till studenter, likt det Nordmaling använder, är en smart lösning.

Annons

Annons

2. För det andra måste unga ha någonstans att bo. 200 000 unga bodde ofrivilligt hemma 2018. För att fler ska kunna flytta hemifrån krävs fler och billigare bostäder. Vi unga saknar också ofta den kötid eller det kapital som krävs för att få in en fot på bostadsmarknaden. Unga tar också ofta höjd för att vilja studera vidare, vilket gör att Ö-vik måste vara extra attraktivt om vi vill behålla våra unga i kommunen. Billiga bostäder åt unga måste prioriteras, vilket Ö-viks starka allmännytta kan klara av.

3. För det tredje: kollektivtrafik och epa-park. När unga flyttar försvinner aktiva föreningsmänniskor, drivna anställda och entreprenörer. Det är viktigt för Ö-viks förenings- och näringsliv att behålla våra kompetenta unga i kommunen. Det kan handla om alltifrån arbete och boende som nämnts ovan, till billig kollektivtrafik för fler unga och en epa-park för våra unga motorintresserade.

Ö-viks kommun måste skärpa sin ungdomspolitik. Tack vare SSU finns den viljan och de politiska förslagen hos Socialdemokraterna. Det självklara valet är därför att rösta på S i höst. Annars blir vi aldrig 65 000 nyfikna invånare.

August Lundin, SSU Örnsköldsvik

Annons

Annons

Till toppen av sidan