Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Flyktingkassar ett sätt att hjälpa flyktingar från Ukraina

Vid en genomgång med Migrationsverket, kommunen och landstinget i Långviksmons Folkets Hus inför stundande flyktingmottagande i Björna, Långviksmon, Trehörningsjö och Gideå insåg vi närvarande att mer än en insats kommer behövas. Det samlade intrycket blev att de statliga och kommunala nätverken inte ensamma klarar av allt.

Detta är en läsartext.

Hanna Mattebo Björna Församling tar emot färdiga matkassar för utdelning till flyktingfamiljer.

Annons

Som vuxen som flytt för sitt liv från krig och elände får man förutom boende 61 kronor per dag. Barn får mellan 35 kr och 45 kronor. En summa som är svårt för en flyktingfamilj, att få att räcka till något mer än frukost, lunch, middag och kanske något mellanmål.

Tommy Sjöberg förde fram frågan om vi i Civilförsvarsförbundet kan bidra med något. Mitt förslag var att höra med våra lokala handlare om det går att göra en ”Flyktingkasse” med torrvaror. Tommy tog kontakt med handlaren Roger Berglund i Flärke, medan jag kontaktade Maria Johansson och Elisabeth Norberg som driver Ica i Hemling. Kunde de ställa upp och hjälpa till med ”Flyktingkassar” för 300 kronor styck? Kassar med diverse nödvändiga varor för ett hushåll.

Annons

Annons

Tanken var att var och en som handlar till sitt hushåll kanske också vill på detta enkla sätt, även betala för en ”Flyktingkasse”. Svenska kyrkan skulle få ta hand om kassarna och fördela dem till flyktingfamiljerna i Björna, Långviksmon, Trehörningsjö och Gideå. Både handlarna i Hemling och Flärke nappade direkt på idén, som är unik för landet.

Tommy Sjöberg från Civilförsvarsförbundet i mitten tillsammans med Roger Berglund Ica Flärke och Ida Gard Ica Bjurholm.

Roger Berglund i Flärke berättar att han startade upp för fem dagar sedan med försäljning av ”Flyktingkassar”. Uppslutningen har varit enorm och vid mitt besök på Flärke Ica Handel kom butiksägare Ida Gard från Ica Nära i Bjurholm på besök, sedan hon hört talas om ”Flyktingkassen”. Ett projekt som hon kommer att starta upp utifrån den information hon läst om och nu fick på plats.

Elisabeth Norberg och Maria Johansson på Hemlings Ica Lanthandel startade i måndags. Pengar swishas från personer och kunder som inte själva kunnat komma till affären och lämna en slant. Redan första dagen packades 23 kassar i Hemling vilka överlämnats till Björna församling. Kassar som ska delas ut i samband med att flyktingarna i Björna bjuds in till en informationsträff i Församlingshemmet.

Annons

Om du känner för att ge ett bidrag till människor, som flytt för sina liv och tvingats lämna allt bakom sig, swisha då en slant till 1231011246, som går till Hemlings Lanthandel Ica Nära för att packa en ”Flyktingkasse”.

Eilert Hägglund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan