Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Sanningen förblöder

I mitt januarikåseri i tidningarna ÖA/TÅ den 25 januari berättade jag om faderskapets strapatser i beredskapen under andra världskriget med permittenttågen och bytesaffärer med tyskarna. Inte anade jag att två månader senare skulle vi få bevittna ett fasansfullt övergrepp i nutid på en demokrati i Ukraina på tv-skärmen!

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Tala om förvirring och kaos. Först blev vi överlevande bestulna på två år av vår livsvandring då pandemin förödde världen med förfärande kraft som skördade miljoner människors liv. När detta lugnat ner sig och vi yrvaket förstod att det normala livet åter stod i farstun och väntade – då exploderar det i vår närhet.

Missiler, flyg och stridsvagnar samt hundratusentals soldater går till angrepp mot ett av sina broderfolk. De som uttrycker sig i termer som en militärteknisk operation för att befria ett redan fritt och frihetsälskande land, förmörkar för den egna befolkningen all information som handlar om sanningen. ”Statsmannamässiga” herrar i slips häver ur helt osannolika formuleringar om sitt lands försvar, samtidigt som de trycker på farliga knappar mot civila mål som sjukhus, skolor, civila bostadsområden över Ukraina.

Annons

Annons

Yrvaket tittar vi på europakartan och finner oss plötsligt ”mycket närmare” gränsen i öster. Jag plockade fram broschyren från MSB, OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER från 2018, och ögnar ängsligt igenom sidorna för hemberedskap.

I broschyren finns att läsa följande:

”VAD SKULLE DU GÖRA OM DIN VARDAG VÄNDES UPP OCH NER?

Värmen försvinner. Det blir svårt att laga och förvara mat. Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Det går inte att tanka. Betalkort och bankomater fungerar inte. Mobilnät och internet fungerar inte. Kollektivtrafik och anda transporter står stilla. Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.”

Punktlistan ger mig och förhoppningsvis oss alla en tankeställare. Vi googlar efter närmaste skyddsrum och känner oss mycket villrådiga. Studera punkt för punkt ovan! Tryggheten är naggad i kanten, det är dags att förbereda oss oavsett vad som kommer att äga rum.

Jag skrev dikten Sanningen förblöder år 2001 med ett tydligt budskap, som ledsamt nog i detta nu passar in i vårt supersnabba informationssamhälle då vi översvämmas med meddelanden, men vilka är sanna? Därav hittade jag rubriken till detta kåseri…

Annons

SANNINGEN FÖRBLÖDER

Från mun till mun flög orden

han trivdes ej på jorden

Varför skall det pratas

Annons

varför ältas tjatas

Dom påstår sig tala sant

men sätter oss i pant

i ryktes falska vrå

de själva borde stå

Spridarna av galla

låt dem Herre falla

i sin egen fallgrop

och hör mitt rop

Tydliggör det sanna

så att jag kan stanna

här och kämpa mot

de fegas falska hot

Som från mun till mun

varje timma och sekund

med blixtens hastighet

levereras utan värdighet

För att vilseleda oss

och tillförsäkrar kaos

vilket slutligt understödjer

att sanningen förblöder.

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan