Annons

Annons

Annons

Annons

Höjda priser för hushållen

Insändare
C: Vi kräver 2,1 miljarder till bönderna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Felicia Andersson

Annons

Det svenska lantbruket har varit pressat under en längre tid med skenande kostnader på bland annat drivmedel, gödsel, foder och el. Redan i januari i år fick vi igenom en nödmiljard för att lätta på bördan för Sveriges alla lantbrukare. Tyvärr har priserna inte mattats av, tvärt om ökar de ännu mer och Centerpartiet kräver nu ytterligare 2.1 miljarder kronor

Annons

Efter Putins invasion av Ukraina skenar priserna ännu mer och läget mer akut än på länge. Sverige befinner sig dessutom i en säkerhetspolitisk situation där vi måste kunna fortsätta producera svensk mat och inhemska råvaror, om vi ska klara självförsörjningsmålen och stärka totalförsvaret.

Det svenska lantbruket utgör grunden för hela samhället. Centerpartiet förstår vikten av starka och konkurrenskraftiga lantbruksföretag, det är därför vi ständigt och oförtröttligt driver på, för att både på kort och lång sikt skapa bättre förutsättningar för bönderna. Det handlar även om att vi måste kunna säkra att vi har matvaror i butikshyllorna, så att människor kan ha mat på bordet. Det är dessa grundläggande saker som står på spel när krisen slår mot våra bönder. Det är dags att fler partier inser det.

Annons

Centerpartiet kräver nu:

1,5 miljarder kronor i krisstöd. Med fokus på att hantera den akuta situationen för svensk animalieproduktion. I detta stöd bör det även ingå stöd till växthusföretag och lantbruksföretag som bedriver sitt företag med helt förnybara biodrivmedel och därmed inte omfattas av någon återbetalning av dieselskatt.

Maximera dieselnedsättningen. Vi vill utöka återbetalningen av dieselskatten för lant- och skogsbrukare till det maxbelopp som EU-rätten tillåter fram till 30 juli 2023. Dessutom bör återbetalningen av dieselskatten gälla retroaktivt, från 1 januari 2022.

Utöka Norrlandsstödet. Att det nationella stödet till jordbruket, även kallat Norrlandsstödet, utökas med 100 miljoner kronor 2022. Syftet med stödet är att upprätthålla produktionsnivåerna i jordbruket i norra Sverige.

Annons

För Centerpartiet är det självklart att lantbruket har en avgörande roll för Sverige. Nu har riksdagen möjlighet att sammanlagt skjuta till 3.1 miljarder kronor extra till bönderna. Det är ett måste för att trygga matförsörjningen, i det nuvarande säkerhetspolitiska läget och i framtiden.

Martin Ådahl (C), ekonomiskpolitisk talesperson

Daniel Bäckström (C), landsbygdspolitiks talesperson

Anne-Li Sjölund (C), riksdagsledamot Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan