Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Joakim Bromans ledare är redan föråldrad

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på Joakim Bromans ledare ”Lär av finska kärnkraftsprojektet” (ÖA 16/3).

Imponerande, Joakim. Din entusiasm inför kärnkraften smittar nog några. Att du skriver detta i mars 2022 utan analys av vad som sker i omvärlden!

Barsebäck kärnkraftverk.

Bild: Ola Torkelsson

Tror du att överskridandet av budget liknande den för kraftverket i Olkiluoto inte skulle drabba skattebetalare i Sverige ifall någon svensk energiminister skulle subventionera kärnkraftbygge med skattebetalarnas pengar? Kostnaderna för ett kärnkraftverk är vad den är oavsett vem som betalar. De kommer att märkas när man tar in offerter. Slutpriset är med ränta på kapitalet högt, då första elen börjar produceras om 8-12 år.

Annons

Annons

Lustigt att du framhåller Förenade Arabemiraten som ett bra exempel. Strömlinjeformade tillståndsprocesser, ja i diktaturer (det är inte Sverige) och i öknar (det har vi inte i Sverige).

Ditt skräckexempel är istället Tyskland, där en demokratiskt vald regering har beslutat att lägga ned kärnkraften. Ja, de är i dag beroende av gasleveranser från Ryssland, men den politiska utvecklingen tvingar nu tyskarna att påskynda processen att göra sig oberoende. Ny kärnkraft är inte aktuell som varande ”för dyr och för långsam”.

Du jämför förnybar energi i Tyskland med finsk kärnkraft ”mätt per invånare”. Invånarantalet är irrelevant för förnybar energi. Den är beroende av yta, som Sverige har, 25 procent mer än Tyskland. Det är väl förutsättningar för energiproduktion i Sverige som är syftet med din ledare?

Det har väl inte undgått Joakim att många länder som svar på det ryska anfallet mot Ukraina infört sanktioner mot bland annat rysk energiexport. 40 procent av det svenska uranet köper vi från Ryssland. Vi har inte läst någonstans att Sverige avser att stoppa inköp av ryskt uran. Finland har däremot stoppat bygget av kärnkraftverket i Hanhikivi som ryska Rosatom skulle bygga. Antagligen blir inte Rosatom aktuell som leverantör förrän tidigast när Putin avgått som president vilket i värsta fall inte sker förrän 2036.

Annons

Ett svar kan nog Joakim inte ge på följande fråga heller: Våra försvarsutgifter kommer enligt nuvarande regering att uppgå till 2 procent av BNP, det vill säga 107 miljarder kronor. Men trots det blir det svårt att försvara Sverige om vi inte kan försvara våra kärnkraftverk (risk för ett stort bortfall av eleffekt och härdsmälta, den värsta tänkbara konsekvensen av olycka). Hur försvarar man ett kärnkraftverk?

Nej, starta hellre utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften så får vi el för vår fossilfria stålproduktion inom 2-3 år.

Per Sundin, Naturskyddsföreningens klimatgrupp

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan