Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
Ungdomsförbunden: Gå med i Nato nu!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Från vänster, Elsa Weiss, Molly Mårtensdotter, Mathilda Boström samt Valencia Igiraneza

Annons

Det är dags att vi som land växer upp och lämnar neutralitetens rädslofyllda ridå!

Sverige har länge påstått sig vara neutrala i syfte att bidra till fred. Detta medan resten av världen betraktar ett självgott, västerländskt land som tar del av tryggheten från andra länder, utan att bidra själva. Att vi då överhuvudtaget kallar oss neutrala och alliansfria är en tunn ridå för sanningen och förbiser det faktum att vi sedan Kalla kriget haft olika samarbeten med nästan alla Nato-länder.

Vi samarbetar än idag med dessa länder. Genom gemensamma övningar och utbyten kan vi av många ibland anses som medlemmar trots att vi inte är det. Den enda skillnaden på Sverige och de andra medlemsländerna är signaturen på medlemskapet. Något som kan verka betydelselöst, men som gör stor skillnad på det rådande säkerhetspolitiska läget.

Annons

Annons

Den signaturen är nämligen garanten för stöd och hjälp om Sverige behöver det. Så länge det saknas spelar det ingen roll hur ofta vi övar militärt med Natos medlemsländer, eftersom vi saknar avtal om solidaritet i kris. Om det är något som vi i Sverige bör lära oss av den ryska invasionen av Ukraina är att det inte går att ta militärt stöd från Nato för givet.

Världsläget är i ständig förändring och det har knappast undgått någon att Rysslands ledning har blivit allt mer aggressiv gentemot väst. De som har fått ta smällen för detta är de oskyldiga människorna i Ukraina som försökt hålla sig neutrala. Men Vladimir Putin kunde inte bry sig mindre om ett land anser sig neutralt. Putin tar det Putin vill ha och det krävs internationellt samarbete för att stoppa honom.

Ett Nato-medlemskap är att teckna en försäkring. Du kan inte teckna en försäkring när olyckan redan har skett. Vi vet inte vilket land som Ryssland kommer invadera härnäst, därför bör vi vara förberedda ifall det skulle vara Sverige. Finland skaffade sig en Nato-option för ett tag sedan och även Sverige har röstat för att regeringen ska ta fram en sådan, men hittills verkar våra statsråd ointresserade av att göra verklighet av majoritetens vilja.

Sveriges försvars- och utrikesminister, båda Socialdemokrater, säger nej till ett Nato-medlemskap. Inte nog med att regeringen går rakt i Rysslands fälla, de frångår också ett demokratiskt beslut. Samtidigt som vi i borgerligheten varnat för den ryska utvecklingen i flera år har sossarna begravt sitt huvud ännu djupare i neutralitetens sand. Socialdemokraterna riskerar landets säkerhet genom att stänga dörren till Nato.

Annons

Annons

Ett Nato-medlemskap handlar inte bara om Sverige, det handlar också om att stabilisera Europa! Ett svenskt medlemskap i Nato skulle innebära en större möjlighet att hjälpa fler länder i Europa och säkerställa en tryggare omvärld. Det är dags att Sverige tar sitt ansvar, för hela Europa!

I höst är det val, och vår säkerhet står på spel. Sverige behöver en borgerlig regering och Natos trygghet.

Elsa Weiss, MUF Västernorrland, Mathilda Boström, KDU Västernorrland, Valencia Igiraneza, CUF Västernorrland, Molly Mårtensdotter, LUF Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan