Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Insändare
Sjuksköterskor på 1177: Utan oss kollapsar vården!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Simon Larsson

Annons

Under två års tid har vi alla levt och verkat i en pandemi som nog ingen kunde förutse vidden av. Någon sa häromdagen: ”Pandemin kan nästan jämföras med ett krig där hjältarna i frontlinjen har varit all sjukvårdspersonal som slitit hårt för att mota fienden vid namn corona.”

Vi tror och hoppas att denna pandemi nu börjar närma sig sitt slut.

Men nu är debatten igång om hur alla dessa hjältar ska premieras i vår region och det yttersta ansvaret för detta ligger på Er, våra folkvalda politiker. Det handlar inte bara om Pandemin utan även om hur alla dessa kompetenta medarbetare ska lockas att stanna kvar i sina anställningar.

Utan oss kollapsar vården!

Regionfullmäktige har tagit ett beslut att ge Hälso- och sjukvårdsnämnden 30 miljoner kronor varav 26,8 miljoner till ett lönepåslag om 3000 kronor/månad till cirka 500 sjuksköterskor inom Regionen.

Annons

Annons

Det är en bra början!

Men det innebär att vi är cirka 1000 sjuksköterskor, varav många med specialistkompetens, som inte får ta del av denna lönesatsning. Primärvårdens sjuksköterskor och vi som arbetar på 1177 är inte omnämnda överhuvudtaget! 1177 är en dygnet runt-verksamhet, 365 dagar per år. Vi står och har stått i frontlinjen.

1177 är ett välkänt begrepp hos befolkningen. Något som blivit väldigt tydligt under pandemin, då antalet samtal kraftig ökat. Till oss ringer befolkningen för att få prata med en rutinerad sjuksköterska, beskriva sina besvär och få råd om vad de bör göra. Vi lyssnar och gör en medicinsk bedömning av vårdbehov och hänvisar till rätt vårdnivå eller ger medicinskt kvalitetssäkrade råd. I många samtal blir vår uppgift att vara en lugnande mänsklig röst för att möta den oro, ångest och ensamhet som inringaren uttrycker, särskilt i dessa pandemi tider.

Vi vill påstå att vi förhindrat många onödiga akutbesök till hälsocentraler och akutmottagningar. Men vi har också genom våra samtal förhindrat allvarlig sjukdom, skada och död genom vår bedömning och hänvisning när människor inte vågat söka på grund av rädsla för corona.

Vi har stått pall! Vi har samverkat med andra enheter och vi har backat upp varandra! Vi har hållit oss uppdaterade kring ständigt ny information för att kunna möta upp mot befolkningens frågor! Dygnet runt!

Annons

Våra sjuksköterskor på 1177, kollegor med lång arbetslivserfarenhet och de flest med en eller flera specialistkompetenser har gjort en otrolig arbetsinsats under pandemi-tiden. Och alla fortsätter vi oförtrutet göra samma insats, det är liksom vårt jobb. Precis som alla andra anställda sjuksköterskor inom slutenvården och primärvården. Utan oss blir sjukvården ännu mer kostsam med inhyrd personal.

Så vad är vi värda? Arbetsmiljön är viktig, men lika viktig är den summa som står i vårt lönekuvert varje månad.

Den frågan lämnar vi nu till våra folkvalda politiker att besvara, behandla och åtgärda. Om ni är tveksam, kom då på ett studiebesök och ta del av vårt dagliga arbete. Ni är så välkomna!

Eleonor Sundqvist och Stina Bittner, fackliga företrädare och skyddsombud, Vårdförbundet 1177, Region Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan