Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Insändare
V: Vi förstår att sjukhuset i Sollefteå behövs

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ove Öst, Eva Lena Olsson, Shanelle Nordgren

Annons

Moderaterna har de senaste veckorna skjutit vilt. Först gick de ut med att de inte enbart vill satsa 3000 kronor på löneökningar för vissa sjuksköterskor utan hela 8000 kronor. Detta samtidigt som de sitter med i den styrande majoriteten och så sent som för två veckor sedan röstat emot Vänsterpartiet och andra oppositionspartiers förslag om ett ökat budgetutrymme för lönesatsningar.

Anna Proos, förstanamn för Moderaterna inför regionvalet 2022, sa också i Radio Västernorrland att en skattehöjning inte är utesluten. Trots att moderaterna lagt ner vårdplats efter vårdplats under deras styre och har skrattat gott åt Vänsterpartiets motförslag som inneburit en viss skattehöjning, men en satsning på personal samt att de vårdplatser som nu tagits bort hade kunnat behållas.

Annons

I dagarna kom ännu ett mycket märkligt utspel, Moderaterna vill lägga ner Sollefteå sjukhus. Det är inte för oss i Vänsterpartiet särskilt förvånande att de efter år av återkommande sparbeting och nedmontering av verksamhet efter verksamhet på sjukhuset, nu är helt öppna med anledningen. De vill stänga sjukhuset.

Annons

Vänsterpartiet förstår att sjukhuset i Sollefteå behövs. Vi är ett stort län med långa avstånd. Att transportera människor i behov av vård långa stäckor är ovärdigt. Viss specialiserad vård kan inte finnas på samtliga sjukhus, men att inte ens akutvård ska finnas att tillgå på Sollefteå sjukhus, det vore absurt. Och såväl oekonomiskt som patientosäkert. Vi vill istället att såväl förlossning som akutkirurgi ska återupprättas på Sollefteå sjukhus. Vi menar att det vore det rätta att göra för patienterna. Det är trots allt för dem som vården finns till.

Moderaterna säger i sitt uttalande att det finns en ”elefant i rummet”. Vi vill hävda att den elefanten i rummet inte är Sollefteå sjukhus, utan motviljan av att lyssna på personalen. Det är år av uteblivna personalsatsningar som skapat de ekonomiska problemen såväl som bemanningsproblemen som regionen har. Det är också moderaterna högst ansvariga för.

Det Moderaterna också missar i sitt förslag om att lägga ner Sollefteå sjukhus är att det skulle leda till ytterligare överbeläggningar på länets övriga sjukhus och en än svårare bemanningssituation till följd av det. Några 8000 kronor i höjd lön kommer inte att gottgöra för det.

Annons

Men framförallt blir det väldigt svårt att veta vad man ska tro, när Moderaterna som trots allt nu är med och styr samtidigt skjuter åt alla olika håll. Det vi med säkerhet vet är att under denna mandatperiod när de har varit med och styrt så har vården i länet försämrats. Fler delar har nedmonterats på alla våra sjukhus, vårdplatser har stängt och personalen flyr vården.

För en tillgänglig vård i länet är moderaterna inte att lita på. Den 11 september är det val. Vänsterpartiet lovar att vara lyhörd mot personalen den dagen vi får makten, vi hoppas du ger oss det förtroendet.

Nina Orefjärd, Vänsterpartiet Västernorrland, Gruppledare

Isabell Mixter, Vänsterpartiet Västernorrland, Ledamot i regionstyrelsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan