Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Magisk skidtur i Nätra fjällskog

Lördagen den 26 februari bjöd på strålande väder i Örnsköldsvik. Sol från klar himmel, vindstilla och -6 grader på morgonen. Just den dagen hade STF:s lokalförening i Örnsköldsvik arrangerat en skidtur i Nätra fjällskog och lyckats få guidning av lokala Edenborgs Kultur- och arrangemangsförening.

Detta är en läsartext.

Annons

Tio STF-medlemmar samåkte i bilar till Hinnsjöstugan där vi möttes av tre guider. Vädret var så fint, skidspåren preparerade så alla ville ta en lång och utmanande tur. Det fick vi verkligen. Hinnsjöstugan ligger 210 meter över havet och första delmålet var Lillvästanåbodarna 3 kilometer bort och 130 meter högre.

Kort stopp för vätskeintag och sedan en klättring i drygt en kilometer – men upp till 424 meter över havet. Här uppe kan man se långt, sju kyrkor och ända till Husum och havet utanför. Deltagarna njöt av utsikten i det klara vädret men var också sugna på att smaka av matsäckarna. Vi hade åkt mest uppåt i två timmar.

Stora vägvalsmöjligheter i vacker terräng. Foto: Bastian Ulmer

Annons

Annons

Härlig lunch i solen vid Västanåbodarna. Foto: Stefan Bervelius

Så inleddes nästa fas i skidåkandet, nedför till lunch vid Västanåbodarna. 103 meter längre ned. Här visades prov på olika stilar; de vana plogade ned lugnt och kontrollerat, andra försökt så men mellanlandade på baken med jämna mellanrum. Övriga tog av skidorna och promenerade ned. Alla tog sig ner utan skador. Lunchen intogs utanför stugorna i värmande sol.

Vi hade två vägval tillbaka till Hinnsjöstugan, det ena samma väg som vi kom, kortare men kuperat, det andra att följa ett välpreparerat dubbelskidspår i en rundning förbi naturreservatet.

Då passerar vi även fäbodstugorna Mjäla och Näs på hemvägen. Sträckan tillbaka blir då 10 kilometer. Enhetligt valdes den långa vägen tillbaka. Den var också kuperad men inte särskilt svår. Vadå, vi är ju i Höga kusten! Hemvägen gick lättare och fortare. Ett kort stopp för att äta apelsin och dricka var det enda som behövdes.

Härliga skidspår. Foto: May- Louise Edblom

Annons

Framme vid Hinnsjöstugan vid 15-tiden utvärderades skidturen och rödmosiga och saliga deltagare var mycket nöjda med hela upplägget. Våra guider avtackades och vi enades om fler gemensamma aktiviteter i framtiden.

STF:s kommande aktiviteter är årsmöte på söndag 6/3. Föranmälan till Kurt 070 2056 320 krävs. Söndag den 13/3 gör vi en skidtur till Huggsjöstugan. Söndag den 20 mars finns vi på Hälsans Stig och delar ut vårt program, bjuder på korv och kaffe.

Jan Lindmark

Vår guideledare Stefan Bervelius. Foto: Gitte Lindblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan