Annons

Annons

Annons

Överstan

Högt tempo på Folkan när folkrörelserna skildrades

I ett rasande snabbt tempo ger Västerbottensteatern en tänkvärd genomgång av Sveriges historia från 1830 till 1930-talet och de stora framsteg gjorts inom medbestämmande, nykterhet och demokrati. Sven Lindblom recenserar tisdagens föreställning på Folkan teater.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Här ger hela ensemblen full hals i ett av de många fina sångnumren. Från vänster Gunnar Eklund, Sonja Lindblom och Mattias Kågström. Foto: Patrick Degerman

Annons

Sverige var i mitten av 1800-talet ett mycket fattigt land och så mycket som en tredjedel av den arbetsföra befolkningen utvandrade och sökte lyckan i framförallt Amerika. Men många stannade kvar och kämpade. En rättvisande bild ges av kvinnorna i den kampen. Däremot spelar nykterhetsrörelsen en mera undanskymd roll i föreställningen, vilket kan diskuteras. Sverige var ett försupet land med laglig hembränning, vilket bidrog till misären fram till dess att nykterhetsrörelsen växte fram. Sedan kom frikyrkorörelsen som gjorde att konventikelplakatet kunde hävas 1858. Det var en förordning som stadgade att endast Svenska statskyrkan var behörig att förkunna det kristna buskapet. Arbetarrörelsen var nummer tre av de stora folkrörelserna på 1800-talet.

Annons

Isak Boström, förträffligt spelad av Gunnar Eklund, är en intressant västerbottning i sammhanget. Han hade en stillsam frikyrklig tro men insåg orättvisorna när han arbetade 14 timmar per dag på ett sågverk i Sundsvall för 90 öre. Mot sin vilja blev han framknuffad som talesperson och klarade uppgiften med glans när han mötte landshövdingen.

Annons

Josefina Landström, likaledes skickligt spelad av Sonja Lindblom, tillhörde splitvedsstuverskorna 1905. Det var arbete för framförallt unga kvinnor som innan de gifte sig stuvade splitved (kluven ved) på skutorna under ofta bedrövliga förhållanden. Då var arbetsdagen 12 timmar. Hon var en tuff kvinna och använde satir som vapen bland annat för kvinnlig rösträtt.

Isak Boström spelade också rollen som medlem i nykterhetsföreningen Skärgårdblomman kring 1920. Det var där han kom i kontakt med litteraturen och upptäckte en ny värd vid sidan om slitet på sågen.

De tre skådespelarna Gunnar Eklund, Sonja Lindblom och Mattias Kågström gestaltar alla flera framträdande västerbottningar i kampen för facklig rättvisa, allmän och lika rösträtt och demokrati.I år är det 101 år sedan kvinnorna fick rösta i allmänna val. Foto: Patrick Degerman.

Mattias Kågström spelar bland annat rollen som landshövding på ett myndigt sätt, men kommer till korta i diskussionen med den motvilliga strejkledaren. Mattias Kågström bidrar också mycket förtjänstfull i de många musikaliska inslagen. Musiken är så viktig i föreställningen att det tidvis liknar en musikal.

Föreställningen avslutas med de tänkvärda frågorna: vad kämpar vi för i dag? och vart är vi på väg?

Annons

Tyvärr är föreställningen endast en timme. Det känns tomt när belysningen tonas ned och applåderna kommer. Minst 1,5 timmar, kanske två inklusive paus, hade känts mera naturligt denna kväll på Folkan teater i Örnsköldsvik.

Av: Sven Lindblom

Fakta

Teater: Frihet, jämlikhet och nalta tro

Produktion: Västerbottensteatern med Örnsköldsviks riksteaterförening som lokal arrangör
Manus: Gunnar Eklund, Bobo Lundén, Tora von Platen
Musik: Mattias Kågström
Medverkande: Gunnar Eklund, Mattias, Kågström, Sonja Lindblom

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan