Annons

Annons

Annons

Annons

Överstan

Högt tempo på Folkan när folkrörelserna skildrades

I ett rasande snabbt tempo ger Västerbottensteatern en tänkvärd genomgång av Sveriges historia från 1830 till 1930-talet och de stora framsteg gjorts inom medbestämmande, nykterhet och demokrati. Sven Lindblom recenserar tisdagens föreställning på Folkan teater.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Här ger hela ensemblen full hals i ett av de många fina sångnumren. Från vänster Gunnar Eklund, Sonja Lindblom och Mattias Kågström. Foto: Patrick Degerman

Annons

Sverige var i mitten av 1800-talet ett mycket fattigt land och så mycket som en tredjedel av den arbetsföra befolkningen utvandrade och sökte lyckan i framförallt Amerika. Men många stannade kvar och kämpade. En rättvisande bild ges av kvinnorna i den kampen. Däremot spelar nykterhetsrörelsen en mera undanskymd roll i föreställningen, vilket kan diskuteras. Sverige var ett försupet land med laglig hembränning, vilket bidrog till misären fram till dess att nykterhetsrörelsen växte fram. Sedan kom frikyrkorörelsen som gjorde att konventikelplakatet kunde hävas 1858. Det var en förordning som stadgade att endast Svenska statskyrkan var behörig att förkunna det kristna buskapet. Arbetarrörelsen var nummer tre av de stora folkrörelserna på 1800-talet.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan