Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Nu tar politikerna på sig guldbyxorna igen

Hej igen alla tidningsläsare. Nu är det dags igen för ett nytt kåseri på mitt sätt. Det har blivit en hög trave sedan ”debuten” i Örnsköldsviks Allehanda 1995.

Detta är en läsartext.

Jag är tacksam för möjligheten, att just på mitt sätt få framföra tankar, funderingar och åsikter vilket är en ynnest som vi har i vårt land. Yttrandefriheten skall vi vara rädda om. Åsikter och påståenden har blivit mera påpassande genom ”bubblor på nätet” i dessa dagar då vi står i farstun inför kommande val, då makten för nästa mandatperiod står på spel.

Kurt-Göran Öberg.

Att inte prata om valet är näst intill ”tjänstefel” när man som jag är mycket intresserad av samhällsfrågor. Nu nalkas tiden då valfläsket bullas upp med löften om mera av allt. Kanske som ett Klondyke för guldgrävarna kanske? Men mycket snabbt efter valet – kommer vi tyvärr att upptäcka att det mesta av guldet blev till sand.

Annons

Annons

Jag påstår efter alla val jag varit med om, att partiernas målsättning är att erövra makten till varje pris! Hänger ni med? Och i valstugor, möten och debatter i media, tar de på sig guldbyxorna och ger ut den ena miljarden efter den andra, till väljargrupper som man tror sig kunna påverka, och locka in till valurnorna från sofflocken. I ÖA, augusti 2021, skrev jag om hur prognosen fram till 2030 talar tydligt om att väljare från 65 år eller äldre kommer att bli en maktfaktor att räkna med! Antalet ökar kraftigt till 42 procent av hela landets väljarkår. Enligt statistik på Riksdagens info på nätet är endast 11 av 349 ledamöter över 65 år. Det ändrar vi på i september!

Låt oss hoppas att av alla löften och oavsett vilka som får makten, att det blir något litet guldkorn kvar i den budgetkvarn som senare kommer att malas i denna sanna demokratins vagga i knapptryckarsalen i Riksdagshuset i höst.

Bild: Måna Jonsson Roos

Till dig som inte tänker rösta – tänk om och gör din insats, kalla det gärna plikt då du lägger ner ditt val i valurnan på valdagen! Och för Guds skull ta rätt röstsedel om du kan hitta någon!

Avslutar med en liten historia som påpassligt handlar om politik och valdagen:

Annons

Det var valsöndag och för sossarna i den lilla valkretsen på landsbygden var varenda röst viktig för att de skulle kunna behålla sina mandat. Stor var därför förvåningen när tiden för stängningsdags närmade sig i vallokalen och en av ortens allra aktivaste sossar ännu inte kommit för att rösta. Man ringde hem till honom och frågade frun var han höll hus.

Annons

– Han är ute och metar, sa frun.

– Metar, en sån här dag? Vet han inte vad det gäller? Vi ska vrida öronen av honom när han kommer i land.

Sossen kom inte till lokalen förrän en halvtimme efter stängningsdags.

– Jag fick motorstopp på snurran, urskuldade han sig.

–Motorstopp och motorstopp, hur kan man ge sig till att åka ut och meta en sån här dag? Nu kanske du äventyrar hela mandatet.

– Det tror jag inte, sa sossen och flinade. Jag hade två folkpartister och tre moderater med mig i båten!

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan