Annons

Annons

Annons

Insändare
S: Evenemangsstöd ger trygghet att planera

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 25 januari meddelade regeringen att evenemangsstödet för arrangörer förlängs och täcker nu perioden januari till och med mars 2022. Stödandelen höjs dessutom från 70 procent till att täcka 90 procent av kostnaderna.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Annons

Vi förstår att arrangörer har haft det tufft att planera att genomföra evenemang under pandemin där man med kort varsel måste ställa in till följd av nya restriktioner. Det var därför riksdagen tog initiativet att införa det här stödet under förra året.

Det förlängda stödet kommer att gälla evenemang som skulle genomförts mellan juni och december 2021 men inte kunnat genomföras eller begränsat väsentligt till följd av restriktioner. Evenemang som berörs är sammankomster eller offentliga tillställningar som konserter, scenkonstföreställningar, utställningar, festivaler, mässor, marknader samt sport- och idrottsevenemang. Evenemanget måste också ha riktat sig till minst 250 deltagare.

Evenemangsstödet lämnas för kostnader som är direkt nödvändiga för evenemanget och som har uppstått efter den 1 januari 2021. För att undvika oönskade ”stödkrockar” kan det inte beviljas för kostnader som täcks av omställningsstödet.

Den här förlängningen och höjning av stödet är ett steg i rätt riktning, men vi vet också att det kan behövas ytterligare stöd framöver. Förhoppningsvis ger stödet arrangörer en trygghet för att kunna fortsätta planera för evenemang under januari till mars trots ökad smittspridning.

Anna-Belle Strömberg, socialdemokratisk riksdagsledamot i kulturutskottet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan