Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kris för Ö-viks flygplats

Insändare
Återuppliva idén om en flygplats i Nordmaling

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Örnsköldsviks flygplats.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Varför ska staten stödja Ö-viks flygplats?

Jo, Ö-viks näringsliv behöver sitt flyg. Det fattar alla, men inte staten. Däremot en flygplats mitt ute i ödebygden i Sälen är man beredd att satsa på rejält.

Bara för något år sedan bidrog staten med 250 miljoner till Sälens flygplats. Därefter satsades enorma belopp på en ny väg till flygplatsen. Staten och Tomas Eneroths tänk verkar ju ha tappat kursen helt.

Annons

Annons

Ö-vik har länge haft en position av mest exportintäkter per capita i hela landet. Spelar det någon roll, eller är det viktigare att snabbt kunna frakta några vallaburkar till Vasaloppet? För så mycket mer lär det väl inte handla om i fallet Sälen.

Vad jag minns så drev Elvy Söderström idén om en gemensam flygplats i Nordmaling för Ö-vik/Umeå.

Det planerades dessutom att integrera det hela med Botniabanan. På så sättskulle städerna få sin egen motsvarighet till Arlanda express.

En helt optimal synergi kan man tycka. Men på departementsnivå sov man vidare.

Fördelarna skulle ju vara många, som att drifta EN flygplats blir kostnadseffektivt. Större kundunderlag ger fler turer och charterdestinationer. Umeås ständiga miljöbekymmer med flyget får då sin lösning. Det känsliga Umedeltat och bebyggelse lider ju ständigt av bullerproblem.

En nackdel kan vissa tycka med något längre anslutningstider, vilket dock kan uppvägas av tätare avgångstider, man når resmålet mer “just in time”.

Nej, region- och kommunalråden Nordlund och Nylén måste omedelbums ta partibrodern Eneroth i örat och avkräva en kursändring.

KBN

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy